Cofondatorul Black Cube, în vizorul DIICOT. Ce au cerut procurorii

14 Apr 2016 | scris de Mara Răducanu
Cofondatorul Black Cube, în vizorul DIICOT. Ce au cerut procurorii

Decizia privind emiterea mandatului în lipsă pentru Avi Yanus va fi luată de Tribunalul Bucureşti. Avi Yanus este cofondator al companiei Black Cube. El s-a aflat timp de câteva zile în România, în perioada în care s-au desfăşurat acţiunile de spionaj. El ar fi plecat cu un taxi până la graniţa cu Bulgaria.  Din Sofia ar fi luat un bilet de avion spre Londra, potrivit Digi 24. CAB au hotărât că cei doi israelieni  vor rămâne în arest, dar le-a redus mandatul de la 30 la 20 de zile. Mamele israelienilor au pledat pentru nevinovatia lor in fata instantei, spunand, plangand, ca fiii lor nu au stiut in ce se baga si ca nu este nici vorba de spionaj.

Ce au declarat cei doi israelieni

Weiner şi Geclowicz au fost preluaţi de o dubă şi transportaţi înapoi în arestul Poliţiei Capitalei. La audieri, Ron Weiner și David Geclowicz au recunoscut violarea căsuțelor de mail și telefoanele nocturne date apropiaților Laurei Kovesi. Procurorii susţin că Weiner Ron si Geclowicz David au efectuat multiple apeluri telefonice cu caracter amenințător, precum și atacuri de tip phishing în vederea sustragerii de informaţii din conturi de email. Anchetatorii susţin că Ron Weiner este cel care răspundea efectiv de partea informatică a operațiunii, în timp ce David Geclowicz contacta persoane din anturajul și familia Laurei Codruţa Kovesi. Aceasta ar fi fost monitorizată pe parcursul lunii martie, timp în care au spart trei dintre conturile de email ale apropiaților şefei DNA.

Ron Wiener si David Geclowicz au ajuns astăzi la Curtea de Apel cu o escorta impresionantă. Cei doi au încercat sa convinga instanta sa ii elibereze pentru ca, spun ei, au colaborat cu DIICOT si ar fi marturisit ca au fost trimisi in Romania pentru a face investigatii si pentru a sparge casute de e-mail ale unor apropiati ai Laurei Codruta Kovesi. Anchetatorii spun ca unul dintre ei ar fi recurs la telefoane, prin care ar fi incercat sa transmita mesaje de intimidare la adresa sefei DNA. Apararea a propus ca acestia sa fie cercetati sub control judiciar, deoarece s-au aratat dispusi sa colaboreze si sa le spuna anchetatorilor informatii despre implicarea in aceasta poveste de spionaj a firmei Black Cube, pastorita de fosti agenti Mossad, potrivit ştirilor Pro tv.

Ce a declarat Alexandru Morărescu, avocatul israelienilor

În acelaşi timp, Alexandru Morărescu, avocatul lui DAVID GECLOWICZ, unul dintre israelienii acuzați că au spionat-o pe Laura Codruţa Kovesi, a declarat în exclusivitate pentru Q Magazine că arestarea clientului său nu a fost făcută legal. De asemenea, Morărescu spune că a fost angajat de familia arestatului, joi, 7 aprilie, şi că atunci când l-a vizitat în arest pe Geclowicz a găsit un tânăr speriat care l-a rugat să îi aducă „Harry Potter” în engleză.

Iată, mai jos, principalele declarații ale avocatului Alexandru Morărescu, aşa cum sunt ele prezentate de Q Magazine:

"În acest moment, probele administrate nu au calitatea necesară pentru a duce la condamnare, dar pot naște, într-o măsură rezonabilă, suspiciuni de vinovăţie. Actele materiale reținute de Parchet în sarcina lui David Geclowicz puteau fi săvârșite din orice colţ al lumii, cu același efect. M-a rugat să îi aduc câteva cărţi, în limba engleză, ca de exemplu Harry Potter- "Chamber of Secrets" sau "Philosopher's stone". I le-am cumpărat şi înmânat sâmbătă, când am regăsit același tânăr slăbuţ, speriat şi care la fiecare 5 minute mă întreba dacă mama lui este bine şi când vine să îl vadă. Ar fi nerezonabil ca tânărul pe care eu l-am văzut în arest să fie prezentat judecătorului marți, la Curtea de Apel, înconjurat de 100 de mascați cu armamentul în poziție de tragere. Aş spune că nerezonabil şi stupid".

Weiner Ron şi Geclowicz David, reţinuţi de procurorii DIICOT

Weiner Ron şi Geclowicz David au fost reţinuţi pe data de 3 aprilie de procurorii DIICOT, ei fiind arestaţi în aceeaşi zi pentru 30 de zile, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti. Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

De ce sunt acuzaţi cei doi israelieni

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora“, potrivit DIICOT.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră