Cel mai mare zăcământ de gaze, descoperit la Buzău. Când va intra în producţie

12 Mai 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cel mai mare zăcământ de gaze, descoperit la Buzău. Când va intra în producţie

Cel mai mare zăcământ onshore de gaze naturale, descoperit de statul român în ultimii 30 de ani ar putea asigura independenţa energetică a României pentru 2-3 ani. 

Zăcământul a fost descoperit în iunie 2016 de Romgaz şi se află platforma Caragele, în localitatea buzoiană CA Rosetti, iar la prezentarea acestuia au fost prezenţi vineri premierul Grindeanu, ministrul Energiei, Toma Petcu,  ministrul Economiei, Mihai Tudose, liderul PSD, Liviu Dragnea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, relatează news.ro.

Premierul a spus că zăcământul are între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz. ”Am ţinut azi să vin aici şi cu alţi colegi din Guvern, la această nouă exploatare, pentru că e una foarte importantă, care se va dezvolta în anii viitori, undeva între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz. E cea mai importantă descoperire  din anii de după Revoluţie, dacă ar fi să discutăm doar din acest punct de vedere, ar asigura doar ea independenţa energetică a ţării noastre doi-trei ani”, a declarat premierul Grindeanu.

Conform unui comunicat al Guvernului,  Romgaz intenționează în acest an să foreze șase sonde în zăcământ, dintre care trei sunt deja în funcțiune, investițiile ajungând la suma de 40 de milioane de euro.

Punerea în producție a acestui zăcământ va presupune investiții de circa 140 de milioane de euro, destinate, printre altele, și lucrărilor de foraj de sonde pentru confirmarea creșterii potențiale a volumelor disponibile în acest perimetru.

Zăcământul urmează să fie pus în producție de Romgaz în 2019. În același an ar urma să fie pus în funcțiune și gazoductul BRUA, un nou coridor european de transport al gazelor naturale care va interconecta Bulgaria, România, Ungaria și Austria. .

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră