Cazul familiei Bodnariu, din Norvegia, discutat în Parlamentul European

21 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Cazul familiei Bodnariu, din Norvegia, discutat în Parlamentul European

„Niciun sistem juridic nu poate justifica luarea unui copil de numai trei luni de la sânul mamei fără să existe date sau indicii temeinice că dezvoltarea acestuia ar fi afectată în baza unei simple decizii administrative, sub pretexte ținute departe de ochii opiniei publice“, susține europarlamentarul român.

Acesta anunță că în cursul zilei de joi s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniți în principal din România, de la toate grupurile politice, dar și din țări precum Germania, Cipru, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Belgia, Malta și Spania au solicitat dezbaterea acestui caz în Parlamentul European.

„Astfel, în baza Art. 128 din Regulamentul de Procedură, urmează să fie dezbătute și în același timp să fie identificate mecanisme prin care Comisia Europeană să intervină când se constată că procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emoționale minorilor sau părinților. Dezbaterea din plenul Parlamentului European va fi programată să aibă loc în aproximativ 3 săptămâni“, se mai arată în comunicat eurodeputatului Daniel Buda.

familia bod

Vor fi făcute două evaluări în cazul Bodnariu 

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, a anunțat că, de săptămâna viitoare, vor începe consultări bilaterale în cazul Bodnariu între agențiile pentru protecția copilului din România și Norvegia pentru a se identifica soluțiile posibile. "Cazul Bodnariu a fost un caz care a impresionat pe toată lumea, cu un impact emoțional extraordinar. Este o problemă complexă, care nu se poate rezolva foarte ușor. Ce pot să vă spun este că, la nivelul Guvernului, Ministerul de Externe a purtat negocieri cu autoritățile norvegiene. Am reușit ca de săptămâna viitoare, cu acordul premierului norvegian, care a avut discuții cu premierul român, să înceapă consultări bilaterale între agențiile specializate", a spus ministrul.

Potrivit ministrului urmează a fi făcute două evaluări, pe de o parte o evaluare din punctul de vedere al serviciilor sociale, iar, pe de altă parte, se vor face cercetări de către poliție.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră