Lovitură pe piaţa media: AT&T cumpără Time Warner. Va fi afectat şi PRO TV, din România?

23 Oct 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Lovitură pe piaţa media: AT&T cumpără Time Warner. Va fi afectat şi PRO TV, din România?

Time Warner este proprietara posturilor de televiziune CNN şi HBO şi a studiourilor de cinema Warner Bros, iar prin acest acord se creează un gigant american în domeniul media.

Sumă colosală
Acordul, care estimează Time Warner la peste 85,4 miliarde de dolari, este „o completare perfectă a celor două companii cu forţe complementare care pot aduce o nouă viziune referitoare la maniera în care industriile media şi telecomunicaţiilor lucrează în beneficiul clienţilor, al creatorilor de conţinut, al distribuitorilor şi al publicitarilor”, a declarat preşedintele AT&T, Randall Stephenson, într-un comunicat.

„Căsătoria” celor două companii urmează să fie finalizată la sfârşitul lui 2017 şi se va face în lichidităţi şi acţiuni, scrie sursa citată. Acţionarii Time Warner vor deţine astfel între 14,4% şi 15,7% din noua entitate şi cei de la AT&T soldul capitalului. Acţionarii Time Warner vor primi 107,59 de dolari pe acţiune, ceea ce face ca întreg grupul media să fie estimat la 85,4 miliarde de dolari.

Condiţia
Incluzând datoriile, operaţiunea se ridică la 108,7 miliarde, precizează AT&T. Operaţiunea însă depinde de acordul din partea Departamentului american de Justiţie, care şi-ar putea exercita dreptul de veto, dacă apreciază că aceasta încalcă regulile concurenţei.
Noul grup AT&T-Time Warner, dacă va primi acest acord, va avea activităţi atât în domeniul telefoniei, cât şi al media, al comunicaţiilor prin cablu şi al Internetului. Va fi un mastodont care va deţine părţi importante din piaţă în aceste două sectoare foarte bănoase.

Legătura cu România
Dar ce legătură ar putea avea această tranzacţie cu piaţa românească? Ei bine, are, căci Time Warner deţine, la rândul său, Central European Media (CME), în portofoliul căreia se află şi postul românesc de televiziune PRO TV.

„TimeWarner este acționarul principal al CME, acționarul din spatele PRO TV. Dacă TimeWarner se vinde către AT&T, atunci, foarte probabil, AT&T va vinde acțiunile pe care TW le are în CME pentru că AT&T nu operează decât în SUA și Mexic, iar în planurile lor de dezvoltare Europa nu există (focus pe India, China si America Latină)”, scrie Orlando Nicoară, unul dintre jucătorii de pe piaţa românească de media, pe site-ul său, orlando.ro.

Pe de altă parte, despre intenţiile CME pe piaţa est-europeană există alte informaţii. Şi anume că CME ar intenţiona să vândă operaţiunile din Cehia şi Slovacia, renunţând la 44% din business-ul său, rămânând să opereze doar pe pieţele din Croaţia, Bulgaria, Slovenia şi România, mai scrie Orlando Nicoară, seekingalpha.com.

„E greu de crezut că CME va continua să opereze doar pe cele patru pieţe şi e foarte probabil că va căuta exit-uri pentru televiziunile sale din cele 3-4 ţări (probabil Croaţia şi Slovenia pot fi luate la pachet). Dacă Time Warner se vinde, atunci managerii CME deja caută soluţii de exit. De urmărit”, mai scrie Nicoară.

El a lansat sâmbătă seara, după anunţul privind posibila achiziţie din SUA, şi o întrebare în pagina sa de Facebook, pentru a „testa apele”: „Întrebarea serii: cine are acum 3-400 de milioane de euro pentru a cumpăra PRO TV?”. Răspunsurile celor din lista sa de prieteni şi followeri au fost dintre cele mai diverse şi fanteziste, pe alocuri. Printre ele, însă, Orlando Nicoară a mai strecurat o precizare: „Nu se vinde până la alegeri. Cel mai devreme până în vară, cel mai probabil într-un an”.

Întrebat fiind ce anume îl face să creadă că AT&T va umbla direct la CME, căci faţă de alte ţări în care este prezentă CME, România stă bine, şi cel mai probabil se va face o analiză de restructurare, dar nu se va vinde business-ul din România sau toată CME la nivel global, Nicoară a postat următoarele motive: „gradul de îndatorare, lipsa de focus pentru şase pieţe mici din Europa de Est, faptul că Time Warner nu deţine decât +50% din CME”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră