ANALIZĂ. Psihologul Tudorel Butoi, despre Luigi Constantin Boicea, jihadistul minor din Craiova: „Are o atracţie către comportamentele de tip sadic“

10 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
ANALIZĂ. Psihologul Tudorel Butoi, despre Luigi Constantin Boicea, jihadistul minor din Craiova: „Are o atracţie către comportamentele de tip sadic“

„Este un tânăr în formare care nu şi-a definitivat încă introproiecţia unor repere fundamentale, morale, etice, juridice vizavi de care să poată discrimina comparativ în raport cu alte norme, precepte sau valori. Pe  fondul labilităţii emoţionale, afective şi cu un discernământ în formare, practic, se explică uşor adoptarea sistemului valoric ISIS. O propagandă făcută cu abilitate în care este exarcebată violenţa, masculinitatea, curajul, bărbăţia, vezi marşurile membrilor ISIS, vezi disciplina acestora, vezi combativitatea acestora, vezi ţinuta lor fizică şi faptele de eroism pe care le fac în numele lui Allahu Akbar îl fac nu numai pe amarâtul nostru, dar îi fac pe o gramadă de tineri din Franta, Belgia Anglia, căpiati şi căpiate să adere la această grupare. Măcar al nostru a rămas aici, dar sunt tineri care au plecat în Siria, să lupte acolo“, susţine profesorul Butoi. 

Îi iese martirismul din cap dacă la vârsta de 17 ani îşi va gasi o prietenă/ o iubită

Psihologul-criminalist susţine că „interogatoriile investigative şi, în general, urmărirea penală va avea un efect educativ asupra tânărului nostru pentru că va fi făcută de ofiţeri cu maturitate, cu experienţă, sigur care vor cauta să desluşească componenta de risc a conduitei lui, dar în contact cu aceşti oameni am convingerea că i se va face ordine în cap“, explică interlocutorul nostru. 

„Eu cred ca este, fara a intra în contradictie cu alţii, şi o expresie a unei personalităţi oarecum disfuncţionale. El are o atracţie cvasi-maladivă către comportamentele de tip sadic. Una peste alta, este important că Serviciul Român de Informaţii l-a identificat, acum o să-i decripteze întreaga activitate de socializare pe Facebook la alţi parteneri de discuţii, materiale de propagandă, ce au avut ei acolo, şi, sper, într-o consiliere psihologică, repet bine calificat făcută şi in rolul educativ al anchetei şi al urmăririi penale pentru a putea să readucem într-o zonă a normalităţii aceasta derivă/rătăcire. Îi iese martirismul  din cap dacă la vârsta de 17 ani îşi va gasi o prietenă/ o iubită, se va apuca de un sport (..)“, mai explică psihologul Butoi. 

Te poţi fanatiza dacă nu ai alte valori care sa contracareze lucrurile astea

Tudorel Butoi susţine şi faptul că te poţi fanatiza dacă nu ai alte valori care să contracareze lucrurile astea şi atunci, şi pe fondul unei non-comunicări cu familia, aşa cum se întâmpla în acest caz- ceea ce a făcut mai uşoară alunecarea tânărului Luigi acolo unde a găsit o minimă rezistenţă. „ Aceste persoane excită autocăutările prin reazămul pe care îl gasesc pe Facebook. Aici, pe Facebook, nu este singur, aici ai 5000 de prieteni. Te integrezi într-o cmunitate care îşi împărtăşeşte ideile. Te poti fanatiza dacă nu ai alte valori care sa contracareze lucrurile astea, să priveşti la ele cu o înţelegere suverană. Vulnerabilitate, labilitate emoţională, afectivă, discernământul în formare, vârsta de 17 ani.... În familie, el nu are comunicare clară, nu împărtăşesc aceleaşi norme de valori, formatul din familia lui este unul conflictual şi. poate  că şi din cauza asta neavad corespondenţă de idei, de scopuri, omul se duce acolo unde are minimă rezistenţă. Aici îl cheamă ăia. Iţi dă senzaţia că faci parte dintr-o ideologie, ai apartenenţă, tai capete...“, a concluzionat psihologul Butoi. 

Raport preliminar al psihiatrilor: Luigi Boicea Constantin are DISCERNĂMÂNT

Raportul preliminar al psihiatrilor care au vorbit cu tânărul din Craiova, acuzat de propagandă jihadistă, arată că are discernământ. Băiatul de 17 ani a ajuns înapoi acasă. După o zi în arest, procurorul de caz a decis să îl pună sub control judiciar. Mama acestuia susţine faptul că fiul ei ar fi fost influenţat. „El e doar un copil îndrăgostit de o religie şi atât. Nu ştim dacă a trecut la extrem. Şi cu diabetul. Era supărat. Poate s-a refugiat acolo, a zis că şi-a găsit liniştea. Poate l-au racolat alţii. Nu ştiu”, a spus aceasta. Mama tânărului a mai adăugat: „Imamul nu trebuia să-l primească în primul rând pentru că e minor. Are 17 ani şi am înţeles că s-a botezat. El de ce a fost de acord? Acum spune că ei nu au treabă. Adică nu ştie de ce venea copilul meu vineri la moschee şi cu cine pleca de acolo? Poate sunt alţii în spatele moscheei. Copilul meu nu are nicio vină pentru că era racolat de alţii”, susţinut femeia.

Mama tânărului: „Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal“

Întrebată dacă băiatul ei vorbea cu un tânăr din Siria, mama lui a răspuns: „Asta nu ştiu. Vă daţi seama, eu nu aveam acces la calculatorul lui. Nu ştiam parola, nu ştiam nimic. Era foarte îndoctrinat. Era violent şi agresiv doar verbal, doar dacă îi atacai religia. În rest era ok. S-a schimbat în ultimul an foarte mult. Prima dată era calm. A zis, mami mi-am găsit liniştea acolo. Nu beau, nu fumez, nu mă droghez”. 

 Ce spune DIICOT 

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2015, suspectul B. L. C., a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă prin postarea în mediul on-line, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Statul Islamic (decapitări și incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Statului Islamic; promovarea ”SHARIA”), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte ca cele a căror promovare prin propagandă a realizat-o.

Cine este Boicea Luigi Constantin, liceanul de 17 ani din Craiova reţinut pentru propagandă jihadistă

Boicea Luigi Constantin, liceanul de 17 ani din Craiova reţinut  pentru propagandă jihadistă, avea de mai bine de doi ani un blog intitulat Gada Islamică, pe care a postat detalii despre convertirea sa la islamism şi numeroase pasaje din Coran. Puştiul săltat de DIICOT a jucat fotbal la Şcoala „Gică Popescu“ până la vârsta de 14 ani.  „Numele meu este Omar al-Faruq dupa ce a fost (...) şi am 16 ani şi jumătate. M-am născut şi am crescut creştin ortodox şi am devenit muslman după ce am găsit adevărul“, scria tânărul, în ianuarie 2014, pe blogul Gazda Islamică, unde a postat şi o fotografie cu el.

Tânărul ridicat de procurorii DIICOT  povesteşte, în limba arabă, cum a devenit musulman. „Am avut un prieten pe nume Omar Hamadi (...) care stăpânea bine limba română. (...) Mi-a spus despre evenimentele care au avut loc în Siria şi pentru că am trăi într-o ţară europeană nu am auzit despre aceste evenimente vreodată şi, când am aflat ce s-a întâmplat cu el, m-am dus să fac unele cercetări pe această temă", spune tânărul, citat de mediafax.ro.

Ce spune SRI

Un tânăr de 17 ani din Craiova, suspectat de propagandă jihadistă, a fost ridicat, marţi, de procurorii DIICOT şi dus la audieri. Elev la un liceu din Craiova, tânărul este acuzat că a promovat pe Internet mai multe filmuleţe cu decapitări făcute de gruparea ISIS. Băiatul a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore.  Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a declarat că SRI avea cunoștință de activitatea de autoradicalizare a tânărului din Craiova suspectat de propagandă jihadistă și a furnizat toate informațiile autorităților competente.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră