Dr. Arafat: Clar, serviciile prestate de ambulanțe private pot avea probleme serioase ascunse

11 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Arafat: Clar, serviciile prestate de ambulanțe private pot avea probleme serioase ascunse

"Dr. Arafat nu trage personal la răspundere ambulanțele private, acest lucru fiind efectuat, prin mecansimele stabilite legal, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Ministerul Sănătății. Ultima perioadă ne-a arătat clar că astfel de servicii de ambulanță pot avea probleme serioase ascunse, iar acolo unde interesul final este comerțul, că nu vorbim totuși de servicii private de binefacere, este normal să existe un mecanism care să controloze că acest comerț în domeniul serviciilor de ambulanță respectă unele reguli și nu pune viața pacienților în pericol. Măsurile ce se pot lua nu sunt unele arbitrare, ele fiind bazate pe reglementări clare", a scris dr. Raed Arafat pe pagina personală de Facebook.

Într-un interviu pentru Mediafax, președintele PALMED, Cristian Hotoboc, susține că ambulanțele private nu pot fi trase la răspundere pentru că nu sunt primite în același sistem în care își desfășoară activitatea SMURD.

"Cei de pe ambulanțele private operează doar pe niște cazuri foarte ușoare în general. Și tot ce înseamnă sistem de urgență este operat de SMURD. Atâta timp cât nu li s-a permis să intre în sistemul de urgență real alături de SMURD, nici nu are cum să-i tragă la răspundere. Pentru că ar trebui să fie un singur sistem unic care să preia și partea de privat, unde știm cu toții că ar ușura foarte mult bugetul țării ăsteia, unde plătim toți bani acolo ca să ia domnul Arafat ambulanțe. Aici vine sistemul privat care deja a făcut investiția, cu aceleași ambulanțe dotate ca și ambulanțele SMURD. Ar putea să-i preia și să lucreze în același sistem și să le deconteze, exact cum deconteză și la SMURD. Ambulanțele private doresc acest lucru de ani de zile, păcat că nu li se permite. De ce, nu știu, trebuie să-l întrebăm pe domnul Arafat", a declarat Cristian Hotoboc.

Raed Arafat susţine că ambulanţele private asistă, pe fondurile publice, cazurile de cod verde, unele dintre ele fiind implicate şi în cazuri grave, la solicitare directă şi, mai ales, în cazul competiţiilor sportive.

"Totodată, ambulanţele private pot fi utilizate la urgenţă în cazul calamităţilor conform Legii 95/2006. Sistemul public nu este operat de SMURD, după cum afirmă domnul Hotoboc, SMURD fiind de fapt parte a sistemului public aparţinând Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Sănătăţii. Ce acreditează domnul Hotoboc prin afirmaţia că <> este exact ce s-a încercat să se facă de-a lungul anilor trecuţi. Astfel, sectorul privat ar accesa fondurile publice să le împartă cu sectorul public, care şi aşa este finanţat la limită. Nu înţeleg însă prin ce mecansim urmează să fie degrevat bugetul de stat prin introducerea privatului, singura metodă la care mă gândesc fiind punerea cetăţenilor la plata suplimentară. (...) Până acum sistemul privat nu a făcut investiţii semnificative în aşteptarea momentului prielnic în care se anunţa că sistemul de urgentă s-ar liberaliza", susţine Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că "România este una dintre puţinele ţări care au ajuns la un nivel de standardizare naţional pentru care ne invidiază multe ţări, propunerile domnului Hotoboc sunt menite să ne ducă înapoi în timp şi să transforme un sistem de urgenţă într-o afacere a celor care îl finanţează pe dânsul, în calitate de preşedinte al patronatului, ca să vină cu astfel de aberaţii."

Cu privire la afirmaţiile preşedintelui PALMED referitoare la faptul că în România nu ar fi nevoie de spitale noi, Raed Arafat transmite că "demersul pentru construirea de spitale noi este de maximă importanţă pentru sistemul sanitar, mai ales că vorbim de spitale cu caracter regional ce au o importanţă majoră pentru populaţia din mai multe judeţe."

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră