Adrian Năstase împlineşte azi 65 de ani: De-a lungul acestor ani, am răbdat numeroase umilinţe

22 Iun 2015
Adrian Năstase împlineşte azi 65 de ani: De-a lungul acestor ani, am răbdat numeroase umilinţe

Fostul premier  Adrian Năstase împlineşte astăzi 65 de ani şi a postat pe blogul personal un text, care, în ciuda amăraciunii evidente, se referă şi la bucuriile oferite de familia sa cu prilejul zilei de naştere. Bucuria de a avea întreaga familie alături de el, aşa cum a fost întotdeauna de sărbători şi la grele încercări:  Dana, Andrei şi Mihnea, care a venit acasă pentru câteva zile.  

"In noaptea asta, Dana si copiii au venit să-mi spună „La multi ani” si să-mi ofere, in dar,o medalie pe care au scris „Omnia vincit amor”, iar pe fata cealaltă, au imaginat un ciclu cu datele calendaristice semnificative pentru noi. De mâine, viata va merge inainte iar cei tineri vor continua să ignore ceea ce am invătat noi si vor insista să facă propriile lor greseli. Să aibă insă si propriile lor sperante. Probabil că asa am procedat si noi, la timpul nostru", scrie fostul premier pe blog.

Articolul este însoţit de două fotografii, una, de acum câteva săptămâni, iar cealaltă de acum 25 de ani. Adrian Năstase dă timpul înapoi, care i se pare o eternitate, şi îşi pune diverse intrebări. "Stiind ce stiu astăzi, as mai porni pe acelasi drum? Mi-e ciudă că nu pot să răspund, categoric, NU. Nostalgia mea si regretele vin din faptul că – sunt convins – multe greseli de parcurs puteau fi evitate. De-a lungul acestor ani, am răbdat numeroase umilinte. Era o perioadă, pe la inceputul anilor ’90 când la unele reuniuni internationale stăteam singur la o masă, pentru că „amintirea” minerilor mă „urmărea” peste tot unde mergeam. Desi devenisem ministru după Mineriadă. România era, pe atunci, „neinteresantă”. SUA discutau direct si cu Rusia si cu China", scrie fostul premier, adăugând că americanii, fac, de fapt, acelaşi lucru si acum.

"Ne umileam cerând 100 de milioane de dolari pentru a asigura căldura populatiei peste iarnă. Occidentalii ne dădeau, in schimb, numeroase sfaturi si finantau ONG-uri pentru democratie si drepturile omului. Incet-incet, desi cu multe sacrificii, am inceput să ne punem pe picioare. Din păcate, la fiecare ciclu electoral, cu sprijin generos din afară, re-inventăm Legenda Mesterului Manole, dărâmând ce s-a construit inainte. „Luptând” impotriva „sistemului ticălosit”, Băsescu a reusit in ultimii zece ani, să pună bazele „statului mafiot” iar acum se plânge pe la televizor că „se destramă statul”, in conditiile in care, pentru interese politice minore, el a deschis Cutia Pandorei", continuă fostul premier.

Adrian Năstase constată, totodată, că parcă niciodată nu a fost atâta ură şi dezbinare. Privesc cu tristete – la vârsta de acum si, cu experientele pe care le-am trăit – la felul in care ne auto-distrugem, ca tară, ca societate. Parcă niciodată nu a fost asa de multă ură, asa de multă dezbinare…Oare nu vedem ce se intâmplă in jurul nostru, nu intelegem că vom ajunge să cheltuim putinii bani pe care-i mai avem in buget pentru a cumpăra câteva avioane, in perspectiva reintroducerii serviciului militar obligatoriu, pentru ca industria de armament din tările occidentale să-si poată continua activitatea si zonele de influentă să fie reimpărtite? Oare nu intelegem că România a căpătat un alt statut după incheierea Primului Război Rece si că noi participăm acum la aplicarea Doctrinei Truman, după ce, ani de zile, am suportat-o?", se întreabă fostul premier.

El consideră că, şi din punct de vedere al politicii internationale, există Două Românii. "O Românie americană – importantă din punct de vedere militar si strategic si o Românie austriaco-germană, semnificativă din punct de vedere economic. Impertinenta ministrului austriac, in declaratia sa despre alocatiile pentru copiii românilor aflati legal la muncă in Austria, dovedeste o mentalitate de a considera România un hinterland. Nu acesta a fost sensul realizării marilor privatizări cu firme austriece. Am considerat că in spatiul economic dintre Vest si Est, România, Austria si o Ungarie ne-revizionistă ar putea crea o fortă regională. Din păcate, concentrarea noastră, din ultimii ani, pe axa cu Londra si cu Washingtonul (dar si evolutiile din Ungaria si Austria) au impiedicat acest proiect politic si economic. Dacă aceste lucruri nu se mai respectă, există solutii, inclusiv de ordin constitutional", afirmă Năstase.

Deşi la aniversară, fostul premier aduce în atenţie probleme dureroase ale României de azi. "Implinesc astăzi 65 de ani. Am invătat, intre timp, numeroase lucruri dar ele nu mai folosesc la mare lucru. Pe vremea lui Brâncoveanu, turcii nu aveau multă oaste la noi. Doar o trupă de 200 de ieniceri care vegheau…Acum nu mai este nevoie nici de ieniceri. Mă doare sufletul să văd cum România a devenit un fel de incubator profesional pentru a alimenta Occidentul cu IT-sti, medici, ingineri. Sunt unii care ne ceartă că nu producem suficienti IT-sti pentru nevoile lor! Bănuiesc că vor să ne mai vândă, incă o dată, softurile lor… Vorbim de cresterea PIB-ului dar nu intelegem ca acesta reflectă cresterea investitiilor straine in timp ce profitul realizat pleacă afară. Iar in loc de proiecte industriale, se construiesc, in continuare, mall-uri – veritabile aspiratoare de bani, pentru cei putini câti mai există in tară", atrage atenţia fostul premier.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră