Un fotbalist român a ajuns pe lista celor mai penibile transferuri ratate din istoria fotbalului german

03 Sep 2015
Un fotbalist român a ajuns pe lista celor mai penibile transferuri ratate din istoria fotbalului german
Fotbalul german nu este marcat doar de o sumedenie de echipe de top și trofee câștigate, ci și de o serie de transferuri ratate într-o manieră penibilă, dar memorabilă. Se întâmplă și la case mai mari, nu doar în fotbalul românesc, singura diferență este că greșelile sunt mult mai puține.  

Site-ul elvetian gmx.ch a alacătuit un top al celor mai penibile transferuri ratate din istoria fotbalului german. Pe listă se găsește și un fotbalist român.

1.    Pele cu alergie la zăpadă 


În 1964, FC Koln a anunțat că este aproape de a-l transfera pe cel mai bun fotbalist al planetei: Pele. La aeroport a ajuns doar Zeze, pentru care nemții au achitat 150.000 de mărci germane clubului brazilian Minas Gerais. Oficialii germani s-au lăsat convinși de impresar că Zeze va ajunge mai bun decât Pele. Jucătorul a fost folosit în cinci meciuri, după care a fugit în Brazilia, invocând că are alergie la zăpadă.

2.    Didi

În iulie 1999, antrenorul lui Vfb Stuttgart, Ralf Rangnick, a testat un fotbalist brazilian într-un turneu de pregătire. A fost mulțumit de randamentul său și a cerut conducerii să achite suma de transfer de 6,2 milioane de mărci germane, record la acea vreme, clubului Corinthians Sao Paolo. Medicii grupării germane nu și-au dat seama că genunchiul jucătorului era distrus complet. Fotbalistul a evoluat doar 38 de minute pentru Stuttgart.

3. Franca


Transferul lui Franca la Hannover în 2012 nu poate fi iertat. Manangerul Schmadtke a achitat 1,3 milioane de euro pentru Franca clubului brazilian Coritiba, motivând că aduce un fundaș central de 1,90. În realitate jucătorul avea doar 1,81 și devenea cel mai scund fundaș central din Bundesliga. Franca s-a accidentat și ulterior s-a îmbolnăvit de tuberculoză. Contractul său a fost reziliat abia în 2014.

4. Ilie. Sabin Ilie

La începutul anilor 2000, Energie Cottbus avea gânduri mari și voia să îl aducă pe Adrian Ilie de la Valencia. Adrian a refuzat oferta nemților, dar l-a recomandat pe fratele său Sabin. „Acesta nu avea mai nimic în comun cu vedeta familiei. Avea kilograme în plus și părea complet dezinteresat de fotbal. După o beție care a provocat ecouri, a fost dat afară de la Energie”, scrie sursa citată.

5. Mikkel Thygesen


Câștigător al Ligii Campionilor, antrenorul Jupp Heynckes a comis una dintre gafele memorabile. În 2007, pe când era la Monchengladbach, l-a transferat pe danezul Mikkel Thygesen. Suma de transfer: 2 milioane de euro. „Acesta este atacantul de care aveam nevoie”, spunea mândru Heynckes. „Eu nu am jucat în viața mea atacant. Eu sunt mijlocaș”, a declarat Thygesen după primul meci oficial. După câteva luni, jucătorul a fost trimis înapoi în Danemarca.

6. Abedi Pele

Declarat al treilea fotbalist al secolului în Africa și câștigător al Ligii Campionilor în 1993, Abedi Pele s-a transferat în 1996 la TSV 1860 Munchen. Destinație surpriză, chiar dacă jucătorul nu mai era la prima tinerețe. Pele a aflat abia pe aeroportul din Munchen că nu va ajunge la Bayern Munchen, ci la rivala sa locală.

7. Bernd Schuster


În 1978, naivul dar talentatul mijlocaș german Bernd Schuster a semnat cu trei echipe în același timp: FC Augsburg, Borussia Monchengladbach și FC Koln. Cazul a ajuns în fața tribunalului, care a decis în favoarea celor de la FC Koln. Jucătorul nu a fost suspendat.


8. Franz Beckenbauer


În 1958, la vârsta de doar 13 ani, Franz Beckenbauer evolua deja la seniori și urma să fie transferat de TSV 1860 Munchen. Transferul urma să fie parafat după o partidă amicală între echipa lui Beckenbauer, SC 1906 Munchen, și viitoare sa destinație, TSV 1860. La un duel din timpul jocului, Beckenbauer a trecut mingea printre picioarele veteranului Gerhard Konig.

„M-am uitat unde e arbitrul și i-am tras o palmă zdravănă. Știam cu cine am de-a face, fiindcă Franz era un talent uriaș”, povestește Konig. Imediat după meci, Beckenbauer a anunțat că nu mai vrea să se transfere la TSV1860 și a ajuns la o altă formație titrată din Munchen. Restul e istorie.

Alte stiri din Sport

Ultima oră