Simona Halep - o aventura personala de 8,8 milioane de dolari. Romanca sufera de "frica de victorie". Ultima tabara inainte de Everest

28 Iun 2015
Simona Halep - o aventura personala de 8,8 milioane de dolari. Romanca sufera de
Unii participa, altii castiga, Alina Zolotareva are 19 ani, este din Rusia si joaca tenis profesionist.Ocupa ultimul loc in clasamentul WTA, adica 1211, cu trei puncte obtinute la trei turnee.
Anul acesta a obtinut 466 de dolari iar in intreaga cariera 1694.E tanara si ,probabil, spera ca intr-o buna zi va urca in clasament si va cunoaste gloria data de marile turnee.Deocamdata nu uita victoria zdrobitoare cu 6-0 ,6-0 in fata tailandezei Guntissa Bonlaing in turneul de la Bangkok, din mai, anul aceasta. Mai elimina o chinezoaica dupa care este invinsa de alta tailandeza cu 6-1,6-o. Pentru cele trei meciuri, Alina a casigat 196 de dolari. Si visul se sfarseste aici. Merita ?Dorinta de glorie dar si de bani il impinge pe orice sportiv in cariera. De regula, 99,9% dintre ei doar participa, nu castiga.

Norocasa Halep. Dar cu ce pret? De aceea Simona Halep e o norocoasa.Locul trei WTA, 2,2 milioane de dolari castigate de la inceputul anului,aproape 8,8 milioane incasate in intreaga cariera. Merita? In cazul ei,da.Dar acest “merita” are un pret. Spre deosebire de Zolotareva, ea a cunoscut gloria, atentia media iar banii nu strica cand e vorba sa privesti viata cu mai mult optimism. Dar cu ce pret?
Poate ca Zolotareva nu-si face prea mari iluzii cand e vorba de cariera ei, poate nici nu mai are asteptari, sau poate, dimpotriva, are ceea ce Simona si-a pierdut: speranta ca va reusi. N-a reusit Simona in cariera? Ba da, dar a intrat in acea zona in care-si spune:am reusit, lumea vrea mai mult, si eu vreau mai mult, dar nu pot. Halep e o campioana dar fanii ei vor sa fie o mare campioana. Cea mai buna! Si daca nu (se) poate?
Cel mai mare pericol pentru Simona Halep e ca se gandeste la cadere si nu mai are determinarea de a urca, ca va intra in clubul fostelor mari sperante dar care nu au confirmat pana la capat.Pentru ca in tenisul de mare performanta, e nevoie de cateva titluri de Mare Slem-nu unul!- pentru a fi considerat ca esti cineva.

La masa bogatilor. .Ascensiunea Simonei a fost salutata cu simpatie de presa dintr-un calcul cinic -inconstient al mediei:publicul are nevoie de figuri noi, proaspete si interesante(Serena Williams domina tenisul feminin de prea mult timp si plictiseste iar Sharapova nu mai spune nici ea prea mult, prinsa in prea multe operatiuni de marketing). Simona venea dintr-o tara exotica aflata la marginea lumii si era prezentata ca fata inimoasa si saraca care, prin propria-i vointa, isi face loc la masa bogatilor.Era vazuta ca viitoarea marea campioana a circuitului. Intotdeauna astfel de povesti emotioneaza publicul.

Nimeni nu-i iarta pe cei cazuti.Dar ,brusc, evolutia Simonei bate pasul pe loc, au venit infrangerile si acel set pierdut la zero, la Birmingham. in fata Kristinei Mladenovic , pare sa arate ca Simona nu mai crede in destinul ei.
Exista un ceva care o blocheaza mental:frica de victorie.Din nefericire pentru ea, s-a oprit la ultima tabara inainte de a urca pe Everest. Exact ca pilda fluturelui care-si arde aripile daca se apropie prea mult de lampa.Si, intr-un fel, asta e o drama. Dar a ei, pesonala. Publicul care si-a facut din ea un idol o va sacrifica fara mila.Nimeni nu-i iarta pe cei cazuti...

O sansa numita Wimbledon.Turneul de la Wimbledon poate fi o revenire. Probabil ca presiunea psihica asupra Simonei este uriasa.Si posibil ca aceasta presiune chiar ea sa si-o induca. Acel clasic romanesc” ce va zice lumea daca iar pierd?” Si daca lucrurile stau asa, in mod sigur va avea un nou esec. Un campion crede in el,nu in ceea ce spun ceilalti. Din acest motiv marii sportivi apar atat de rar...

Halep sau Zolotareva? Sa ne imaginam ca peste ani o vedem pe strada pe Zolontareva. Si cineva va spune:O vezi? A jucat tenis in circuitul WTA. A facut ceva in viata ei... Si despre Simona? Mai mult ca sigur ca se va comenta: era sa ajunga o mare campioana dar a dat-o in bara,n-a fost in stare.

Timpul da intotdeauna o alta perspectiva, asa ca :cine a reusit? Halep sau Zolotareva?

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră