„Nu vom da niciodată mâna cu ei”, spune ucraineana Olga Kharlan după descalificarea ei de la Mondialele de Scrimă

27 Iul 2023
„Nu vom da niciodată mâna cu ei”, spune ucraineana Olga Kharlan după descalificarea ei de la Mondialele de Scrimă

„Mesajul meu astăzi este că noi, sportivii ucraineni, suntem pregătiți să îi înfruntăm pe ruși pe terenul de sport, dar nu le vom strânge niciodată mâna”, le-a spus sportiva mai multor jurnalișt, joi seara, la cateva ore dupa descalificarea lui in timpul campionatelor mondiale de scrima de la Milano, scrie Le Monde.

Această decizie vine în urma refuzului ei de a schimba o strângere de mână cu adversara ei rusă Anna Smirnova, care concura sub un steag neutru și pe care o bătuse. Kharlan i-a întins sabia pentru a le face să se ciocnească lamele. În fața acestui refuz a unei strângeri de mână, Anna Smirnova a protestat, fără succes, și a refuzat să părăsească pista pentru aproape o oră după încheierea meciului.

Cvadrupla campioană mondială a dat asigurări, joi seară, că a avut o conversație înainte de întâlnirea cu președintele Federației Internaționale de Scrimă (FIE), grecul Emmanuel Katsiadakis, care i-a succedat oligarhului rus Alicher Ousmanov, în retragere de la invazia Ucrainei. Potrivit sportivei ucrainene, acesta ar fi asigurat-o că este „posibil” să nu dea mâna cu adversarul ei.

Am crezut că am cuvântul lui, să fiu în siguranță; aparent, nu”, a spus Olga Kharlan, de asemenea suspendată, cu cartonașul negru primit, de la proba pe echipe, care ar putea fi, fără îndoială, singura ei cale de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Am înaintat protestul nostru la biroul Federației Internaționale de Scrimă. Ne așteptăm la luarea în considerare imediată a acestui protest, astfel încât această descalificare să fie anulată”, a declarat președintele federației ucrainene de scrimă, Mykhaïlo Illyachev.

O decizie „absolut scandaloasă”, potrivit Kievului

„Decizia Federației Internaționale de Scrimă este manifestarea unei lipse totale de empatie” și este „absolut scandaloasă” , a denunțat joi într-o postare video publicată pe Instagram Mykhaïlo Podoliak, consilier apropiat al lui Volodymyr Zelensky. El i-a mulțumit Olgăi Kharlan pentru că a „reprezentat demn” Ucraina în competiție.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Une publication partagée par Михайло Подоляк (@podolyak_mykhailo)

Alte stiri din Sport

Ultima oră