Mita pentru "mondialul" din Africa de Sud? 10 milioane de dolari ar fi ajuns la FIFA

31 Mai 2015
Mita pentru
Sepp Blatter a fost ales in fruntea FIFA, insa elvetianul nu va avea viata usoara. Autoritatile elvetiene au anuntat déjà ca vor sa-l interogheze pe seful fotbalului mondial in scandalul de coruptie declansat chiar inaintea alegerilor de vineri.

In 2010, Cupa Mondiala a fost organizata de catre Africa de Sud, iar Danny Jordaan a fost presedinte al Comitetului de organizare. Acesta a recunoscut ca in 2008 a platit FIFA suma de zece milioane de dolari, insa a negat ca aceasta suma ar fi reprezentat mita, informează agenția EFE.

Justitia din Statele Unite ale Americii ii acuza pe sefii FIFA ca ar fi primit zece milioane de dolari in schimbul sustinerii Africii de Sud la votul in urma caruia aceasta tara a primit gazduirea “mondialului” din 2010. Potrivit lui Danny Jordaan, cele 10 milioane de dolari s-au plătit Confederației de fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF) pentru susținerea dezvoltării fotbalului în acea zonă.

"Cum puteam să plătim o mită pentru voturi, la patru ani după ce am câștigat procesul (de alegere a gazdei competiției)" a spus Jordaan pentru Sunday Independent. Potrivit publicației citate, CONCACF a fost singura federație regională din lume care a primit ajutor economic din partea Comitetului de organizare sud-african. Autoritățile fotbalistice din Africa de Sud au motivat acest tratament preferențial prin faptul că o parte a populației din America de Nord, Centrală și Caraibe este considerată drept "diaspora africană".

Atât opoziția, cât și unele grupuri ale societății civile sud-africane au cerut explicații guvernului în legătură cu presupusa cumpărare a voturilor pentru obținerea organizării Cupei Mondiale de fotbal din anul 2010.

Alte stiri din Sport

Ultima oră