El este noul Leo Messi

09 Apr 2016 | scris de Sorin Anghel
El este noul Leo Messi

Calcă pe urmele bosniacului Miralem Pjanić, care înainte de a ajunge la AS Roma, unde este răsplătit cu un salariu anual de două milioane de euro, a făcut senzaţie la Metz, în Franţa. Vincent Thill, în vârstă de 16 ani, încă nu este om de baza la formaţia din Hexagon, însă a atras deja atenţia marilor cluburi din Europa.

Luc Holtz, selecţionerul Luxemburgului, face o declaraţie bombastică: „În acest moment, el pare de pe altă planetă în comparaţie cu alţi jucători de-ai nostri din aceeaşi generaţie. Este o plăcere să-l vezi cum joacă. Puterea lui constă în faptul că nu se da bătut niciodată. Singura şansă de a-l opri atunci când este cu mingea la picior este de a comite un fault”. Pjanic îl dublează. „Prietenii mei de la Metz mi-au povestit despre el. Am auzit multe lucruri bune despre acest jucător. Acum, el trebuie să ştie că restul carierei depinde numai de el. Trebuie să fie determinat, să dea dovadă de atitudine şi să dovedească faptul că are mentalitate de învingător. Totul depinde numai de el. Metz este locul perfect în care poate creşte. Îi cunosc familia, tatăl sau a jucat împotriva mea”. Olivier Muet, şeful centrului de copii şi juniori de la Metz, face o previziune şi mai optimistă. „Zece ani de acum înainte, toată Europa va tot afla despre acest jucător. Încă nu-i un mare jucător, dar va ajunge cel mai bun din lume datorită smereniei lui. Este un copil foarte echilibrat, pentru care distracţia are loc numai pe terenul de fotbal”.


Toţi trei vorbesc despre Vincent Thill. S-a născut în Luxemburg, iar înainte de a trece graniţa în Franţa, a fost la Fola Esch, Progrès Niederkorn, Rodange şi Pétange. În februarie 2015 a semnat un contract valabil pe cinci ani cu Metz, grupare ce evoluează în eşalonul secund al fotbalului din Hexagon. Provine dintr-o familie numeroasă. Mai are încă trei fraţi. Cel mai mare, Sebastian, 22 de ani, este om de baza în „naţionala” Marelui Ducat, în vreme ce Olivier, 19 ani, joacă pentru „tineretul” luxemburghez. Mai este şi Marek, care la numai şase ani arată că loveşte foarte bine mingea cu piciorul stâng.


Este folosit ca al doilea vârf, însă poate juca oriunde în linia mediană dacă i se trasează sarcini ofensive. Este om de atac, poate dribla orice adversar, o face cu uşurinţă, dar joacă întotdeauna pentru echipa. Pe lângă o tehnică demenţială, mai posedă şi un şut fenomenal. A demonstrat acest lucru în tricoul „naţionalei” Under 17 a Luxemburgului. Într-o partida cu Serbia a înscris de la 25 de metri, iar într-o întâlnire cu Austria a punctat de la 30 de metri.


Thill nu se poate compara acum cu Leo Messi, dar în sufletul sau îşi doreşte să ajungă la nivelul atins acum de jucătorul Barcelonei. Similitudini între cei doi există. Amândoi nu impresionează prin statura, au punctul de greutate jos, driblează cu lejeritate, controlează balonul fără probleme şi lovesc balonul cu piciorul stâng. Până şi inteligenţa în joc îi obligă pe cei care l-au văzut pe teren să spună că are aceleaşi aptitudini ca Messi.


Luna trecută, la doar 16 ani, a debutat pentru echipa de seniori a Luxemburgului într-un meci amical jucat împotriva Bosniei – Herţegovina. I-a luat locul în teren, în repriză a doua, „căpitanului” Mario Mutsch, la două minute după ce Pjanic, aflat în tricoul formaţiei adverse, a părăsit terenul de joc. Jucătorul Romei are cetăţenie luxemburgheză, dar a preferat să joace pentru „naţionala” ţării în care s-a născut, nu în ceea a statului în care a crescut.


În prezent, Thill este titular la echipa Under 19 a celor de la Metz, iar în ediţia viitoare a eşalonului secund din Franţa va deveni om de baza la seniori. Asta dacă nu cumva vreun club mare nu-l va cumpăra. Se vorbeşte deja despre un interes crescut din partea celor de la Bayern Munchen. Nemţii se pregătesc să-l dea pe Gotze la Real Madrid şi caută un înlocuitor. Luxemburghezul mărturiseşte însă că prioritatea sa în acest moment o reprezintă echipa naţională. „Îmi doresc să joc alături de fratele meu, Sebastian. Nu s-a întâmplat niciodată acest lucru. De asemenea, vreau să devin om de baza la Metz, dar să nu uităm totuşi că am doar 16 ani”.

Alte stiri din Sport

Ultima oră