L'Equipe: „Condamnăm o nevinovată”, spune profesorul francez Jean-Claude Alvarez care a examinat probele Simonei Halep

13 Sep 2023
L'Equipe: „Condamnăm o nevinovată”, spune profesorul francez Jean-Claude Alvarez care a examinat probele Simonei Halep

Suspendată patru ani pentru dopaj, Simona Halep a făcut recurs ieri, marți, 12 septembrie. Într-un interviu acordat L'Equipe, Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de toxicologie de la Spitalul Universitar Garches, care a examinat părul sportivei, protestează împotriva suspendării Simonei, scrie Ouest France

"Este o prostie"

„Care este reacția dumneavoastră în urma anunțului de către ITIA (Agenția Internațională de Integritate în Tenis) a suspendării Simonei Halep pentru patru ani în urma unui test pozitiv la roxadustat și anomalii pe sângele din pașaport?, întreabă reporterul de la L'Equipe

Credeam că visez. Aici tocmai condamnăm o persoană nevinovată. Peste tot, ea a susținut întotdeauna sportul fără dopaj. Acolo s-a făcut o greșeală. Având în vedere concentrația din părul ei, nu este posibil să ia eficient roxadustat (un produs care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge). Roxadustat este o moleculă care aproape că nu există în Europa, nu există în Statele Unite și ea este contaminată de două ori conform ITIA, nu e posibil. Am găsit o sursă de contaminare, dar acum avem alta. Vor căuta lucruri uimitoare, spune Jean-Claude Alvarez, directorul laboratorului de toxicologie de la Spitalul Universitar Garches.

Acuzată că ar fi folosit în mod ilicit roxadustat, Halep s-a apărat declarând că a ingerat această substanță neintenționat, după ce unul dintre suplimentele ei alimentare a fost contaminat cu această substanță.

O apărare complet credibilă pentru Jean-Claude Alvarez: „Este o prostie completă. Am identificat sursa. Colagenul său (pulbere de amestecat cu apă pentru durerea fizică), conține roxadustat. Colagenul său este fabricat cu ingrediente care provin din China. În China, roxadustat este foarte frecvent. Sursa de contaminare este foarte clară. Am o pacientă tratată în Franta cu roxadustat, am luat o mostra de par de la aceasta doamna. Am de peste 100 de ori mai multă concentrare în părul acestei doamne decât în ​​cel al Simonei." spune profesorul

Puteți fi pozitiv doar prin contaminare

Am rugat-o pe Simona Halep să-mi furnizeze tot ce a luat în ultimele zile înainte de control”, a explicat medicul francez. Am testat totul, proteine, suplimente alimentare... Am analizat totul pentru a găsi contaminarea. Și am găsit-o în pudra de colagen pe care a folosit-o. Am repetat experiența de 14 ori și a fost pozitivă de 14 ori. Am trimis aceste rezultate la laboratorul american acreditat de WADA (Agenția Mondială Antidoping) dar când au repetat testele nu au găsit nimic."

Pentru International Tennis Integrity Agency, contaminarea nu este suficientă pentru a explica rezultatul pozitiv, de unde și sancțiunea impusă lui Halep. O teorie infirmată de Alvarez: 

„Am făcut un experiment cu o colegă punând-o să ia aceeași pulbere de colagen timp de șase zile ca și Simona Halep. Am luat probe de urină din prima zi până în a 6-a ziDin 35 de probe, 7 sunt pozitive. Acest lucru demonstrează că luând această pulbere puteți fi pozitiv pentru roxadustat. Nu se poate continua așa.”

Alte stiri din Sport

Ultima oră