Haos în fotbalul argentinian. Maradona îşi oferă serviciile de salvator

07 Iul 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Haos în fotbalul argentinian. Maradona îşi oferă serviciile de salvator

Fotbalul argentinian trece printr-o criză de amploare, atât la nivel de organizare cât şi de imagine, iar Maradona crede că are soluţii pentru a depăşi această situaţie,scrie agerpres.ro

Miercuri, "El Pibe de Oro", 55 de ani, nu a ezitat să meargă la sediul Federației argentiniene de fotbal (AFA) pentru a se întâlni cu inspectorii FIFA veniți cu scopul de a scoate federația din haos.
Maradona a ieșit furios: "întâlnirea a trebuit scurtată, dar nimeni nu scurtează o întâlnire cu mine!"
"Am venit să vorbesc despre fotbal și despre problemele AFA. Mă doare să spun asta, dar dacă (președintele FIFA) Gianni Infantino propune așa ceva (rezolvarea crizei fără a schimba conducerea federației — n. r.), eu nu sunt de acord", a afirmat el într-o conferință de presă.


"E în continuare aceeași mafie", s-a plâns el, cerând "o AFA curată și transparentă".
Maradona, sprijinit de Infantino, a fost însărcinat neoficial cu o misiune de reconciliere între diferitele cluburi profesioniste din cadrul Federației.
Lupta pentru controlul AFA durează de aproape doi ani de la moartea conducătorului său istoric, Julio Grondona, care a ținut frâiele federației timp de 35 de ani, acesta fiind bănuit de corupție de justiția americană în cadrul Fifagate.


Alegerea succesorului președintelui interimar Luis Segura, prevăzută inițial pentru data de 30 iunie, trebuia să pună capăt crizei, dar justiția argentiniană a anunțat, la începutul săptămânii trecute, amânarea procedurii, bănuind nereguli în gestionarea fondurilor vărsate de stat, deținătorul drepturilor televizate pentru fotbalul argentinian.
Foarte importantă este și dorința cluburilor "mari" de a înființa o ligă profesionistă în interiorul FIFA, ligă ce ar urma să organizeze competițiile, cum se întâmplă în Europa.
Exasperat de această situație și mai ales de faptul că îi era greu să dispună de jucători pentru a forma o echipă competitivă, selecționerul Gerardo Martino a demisionat marți.
Președintele Argentinei, Mauricio Macri, fost președinte al clubului Boca Juniors, a reacționat imediat, criticând "lipsa de organizare din fotbalul argentinian".


Martino, ce era selecționer din august 2014, a demisionat la puțin timp după a doua înfrângere consecutivă suferită de Argentina în finala Copei America, de fiecare dată în fața Chile, înfrângere urmată de anunțul-șoc al retragerii lui Messi de la națională.
Marți seară, AFA a anunțat că Julio Olarticoechea se va ocupa de echipa olimpică la Jocurile de la Rio (5-21 august).
Puțin înainte ca AFA să anunțe plecarea lui Martino, președintele Comitetului Olimpic Argentinian, Gerardo Wertheim, afirmase că "situația este complicată" și că "există 50% șanse" ca Argentina să nu ia parte la turneul olimpic de fotbal de la Rio.


Principala problemă cu care s-a confruntat Martino a fost refuzul cluburilor de a-i pune la dispoziție jucători pentru echipa olimpică, făcându-i astfel aproape imposibilă munca de selecționer.

Alte stiri din Sport

Ultima oră