Cei doi patroni ai fotbalului mondial în vizorul justiţiei

25 Sep 2015
Cei doi patroni ai fotbalului mondial în vizorul justiţiei
 Cei doi patroni ai fotbalului mondial în vizorul justiţiei: o anchetă penală elveţiană îl vizează pe preşedintele demisionar al FIFA, Joseph Blatter, bănuit în special de plata ilegală a 2 milioane de franci elveţieni în favoarea lui Michel Platini, preşedintele al UEFA, favorit la conducere FIFA.

Autorităţile elveţiene şi americane au anunţat în mai deschiderea anchetelor contra conducătorilor FIFA bănuiţi de corupţie, în special în cadrul atribuirii Cupelor mondiale 2018 Rusiei şi în 2022 Qatarului, transmite Reuters. Sepp Blatter, care îşi apără nevinovăţia, a trebuit să demisioneze de la preşedinţia FIFA la 2 iunie, la patru zile după ce a fost reales în aceeaşi funcţie. Succesorul său va fi ales la 26 februarie 2016.

FIFA a exclus săptămâna trecută din funcţiile deţinute pe secretarul general, francezul Jerome Valcke, la câteva ore după declaraţiile unui vechi fotbalist israelian implicat într-o afacere de revânzare a biletelor pentru Cupa mondială 2014.

« Pe de o parte, Ministerul eleveţian de justiţie (MPC) îl bănuie pe Joseph Blatter că a semnat un contract defavorabil pentru FIFA cu Uniunea caraibeană fotbalului (…) Pe de altă parte, există, de asemenea, bănuială că, în executarea acestui contract, Joseph Blatter ar fi acţionat, contra intereselor FIFA », spune parchetul elveţian. Acesta îi reproşează lui Joseph Blatter «  plata ilegală a 2 milioane de franci elveţieni (1,83 milioane de euro) în beneficiul lui Michel Platini, preşedintele Uniunii asociaţiilor europene de fotbal (UEFA), în prejudiciul FIFA ».

Potrivit surselor judiciare elveţiene, Michel Platini, favorit să ocupe locul lui Sepp Blatter, a oferit elemente doveditoare anchetatorilor în dosarul Blatter şi nu ar fi vizat de procedura anunţată vineri. Sursa adaugă că justiţia elveţiană se bazează pe un număr de alţi martori de la diferite eşaloane ale FIFA dispuşi să ofere elemente ce atestă corupţia în interiorul instanţei mondiale a fotbalului.

 Avocatul american al lui Sepp Blatter a dezminţit acuzaţia. Contractul semnat în 2005 a fost corect pregătit şi negociat de personalul competent al FIFA, spune Richard Cullen, adăugând că clientul său cooperează cu justiţia elveţiană. Contractul încheiat în 2005 între Fifa şi Uniunea caraibeană de fotbal  avea ca obiect repartizarea drepturilor locale de retransmitere televizată a Cupelor mondiale din 2010 din Africa de Sud şi 2014 din Brazilia.

Potrivit codului penal elveţian, Sepp Blatter riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani pentru faptele pentru care este anchetat.

Alte stiri din Sport

Ultima oră