Agenţia Mondială Antidoping: Raport devastator asupra dopajului din atletism

09 Noi 2015
Agenţia Mondială Antidoping: Raport devastator asupra dopajului din atletism
Un raport care urmează a fi publicat al Agenţia Mondială Antidoping (AMA) evidenţiază scandalul din lumea atletismului, care este posibil să eclipseze, prin amploarea lui, practicile de corupţie din Federaţia Internaţională de Footbal (FIFA), scrie Reuters. Potrivit site-ului de informare francez Mediapart, raportul AMA subliniază că responsabilii Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) au încercat să obţină bani de la sportivi din prima linie, printre care un campion olimpic turc, în schimbul tăcerii lor asupra faptului că ei nu au trecut testele antidoping. „Este un nivel de corupţie total diferit de scandalul FIFA”, a declarat în Sunday Times unul dintre co-autorii raportului, Richard McLaren, profesor de drept canadian.

Noi avem de-a face cu un grup de persoane care şi-au pus în buzunare sume mari de bani, practicând extorcarea sau mita, care au provocat modificări semnificative ale rezultatelor reale şi ale clasamentelor la competiţii internaţionale, explică Richard McLaren.

Fostul preşedinte al IAAF, senegalezul Lamine Diack, şi consilierul lui juridic, Habib Cisse, sunt anchetaţi pentru o afacere de corupţie. Succesorul lui Lamine Diack, britanicul Sebastian Coe, a declarat pentru Reuters, duminică, faptul că misiunea lui este foarte simplă şi fără ambiguitate. Trebuie să refăcută încrederea în atletism.

Raportul AMA va implica persoane din anturajul lui Lamine Diack şi-l va viza pe fostul şef al federaţiei ruse de atletism, Valentin Balaknitchev. Acesta a lansat recent acuze, potrivit cărora federaţia a acţionat mână în mână cu responsabilii IAAF în sensul de a-i şantaja pe atleţii de la Jocurile Olimpice de la Londra, organizate în 2012. Printre atleţii vizaţi în aceste afaceri figurează Lilia Choboukhova, din Rusia, de la proba maraton. Ea a mărturisit într-un documentar german consacrat dopingului că acest fenomen este prezent în mod sistematic în atletismul rus. Lilia Choboukhova a fost suspendată pentru dopaj şi i s-au anulat victoriile la probele de maraton de la Londra şi Chicago. Aceste anulări au fost suspendate de AMA, după ce atleta din Rusia a furnizat informaţii referitoare la alţi atleţi. Asli Çakir Alptekin, ateleta la proba demi-fond, campioană olimpică la 1.500 de metri în 2012, a fost abordată de responsabili ai IAAF, care i-ar fi cerut 500.000 de dolari (460.000 de euro). Pentru că a refuzat şantajul, i s-a retras medalia olimpică şi a fost suspendată.


 

Alte stiri din Sport

Ultima oră