Românii care au nevoie de un transplant de măduvă au o şansă mai mare la găsirea unor donatori compatibili

11 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Românii care au nevoie de un transplant de măduvă au o şansă mai mare la găsirea unor donatori compatibili
 
Astfel, instituțiile specializate din domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice vor avea acces la bazele de date ale instituțiilor similare internaționale, astfel încât identificarea donatorilor compatibili cu pacienți din România să se poată face și din bazele de date internaționale, nu doar din cea națională, se pricezează într-un comunicat al Executivului.
 
Pentru anul 2016, cotizația de membru al Asociației Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM) are o valoare de 1.500 de euro, cotizația de membru al organizației Donatori de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) — 2.897 de euro, iar cotizația de membru al Grupului European pentru Sânge și Transplant de Măduvă (GESTM) — 900 de euro.
 
Taxa pentru acreditarea de către Federația Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică și histocompatibilitate este de câte 750 de euro pentru fiecare dintre cele trei laboratoare acreditate: Laboratorul de imunogenetică și histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni, Laboratorul de imunogenetică și histocompatibilitate HLA al Institutului Național de Hematologie Transfuzională "Prof. C.T. Nicolau" și Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca.
 
Plata lor se face de către Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, conform HG 760/2009 privind înființarea registrului.
 
Acreditarea de către Federația Europeană de Imunogenetică (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen), care îndeplinesc standardele europene, se face pentru o perioadă de un an și numai după plata cotizațiilor și a taxei de acreditare, se mai arată în comunicat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră