Noul coronavirus din China are de acum un nume oficial

12 Feb 2020
Noul coronavirus din China are de acum un nume oficial Galerie foto (2)

Noul coronavirus se va numi oficial "Covid-19", a anunţat marţi, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează agențiile internaționale de presă, preluate de Agerpres.

Această denumire o înlocuieşte pe cea anterioară - 2019-nCoV - decisă în mod provizoriu după apariţia bolii în decembrie 2019. Noul nume a fost ales astfel încât să fie "uşor de pronunţat", fără a face referire la o anumită ţară sau populaţie, a declarat directorul OMS.

"Este important să ai un nume pentru a împiedica utilizarea altor denumiri care pot fi inexacte sau stigmatizante", a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

El a explicat că termenul "co" provine de la corona, "vi" de la virus şi că "d" a fost ales pentru "desease" (boală, în limba engleză). Numărul 19 indică anul apariţiei sale (2019).

 

 

De asemenea, directorul OMS a arătat  că există o "şansă reală de a opri" răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus: "Dacă investim acum (...) avem o şansă reală de a opri această epidemie."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut totodată ţărilor să fie "cât mai agresive posibil" în lupta împotriva Covid-19.

"Dacă lumea nu vrea să se trezească şi să considere virusul inamicul public numărul unu, nu cred că vom învăţa din greşeli", a mai spus şeful OMS.

"Suntem încă în strategia de izolare şi nu ar trebui să permitem virusului să dispună de spaţiu pentru a se putea transmite local", a subliniat el, precizând că primul vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil în 18 luni.

UPDATE

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus a depăşit miercuri 1.100 de morţi, în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se teme de o "ameninţare foarte gravă" pentru planetă, chiar dacă numărul zilnic de infectări noi scade, informează AFP.

Până în prezent, 99,9% din decesele înregistrate în lume au fost identificate în China continentală, unde maladia a apărut în luna decembrie în oraşul Wuhan (centru).

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră