CORONAVIRUS. Numărul morţilor în China a depăşit 720

08 Feb 2020
CORONAVIRUS. Numărul morţilor în China a depăşit 720

Noul coronavirus a făcut până acum 717 morţi în China, unde a apărut în decembrie anul trecut, au anunţat autorităţile sanitare din provincia Hubei (centrul Chinei), epicentrul epidemiei, relatează sâmbătă AFP, preluată de agerpres.ro.

Această cifră este mai mare decât numărul de persoane care au murit de SARS (Sindrom respirator acut sever, pneumonie atipică) - aproximativ 650 - în partea continentală a teritoriului chinez şi la Hong Kong în 2002-2003. În plus, 2.841 de noi cazuri de contaminare au fost înregistrate oficial în provincia Hubei, ceea ce creşte la peste 34.000 numărul total al bolnavilor de pneumonie virală în China. 

UPDATE

Raportările organizaţiilor internaţionale cu privire la situaţia răspândirii Coronavirusului (2019-nCoV) arată că la 6 februarie 2020 erau înregistrate 28.284 cazuri confirmate la nivel mondial, în 26 de ţări, dintre care 28.057 în China, conform datelor publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) pe www.ecdc.europa.eu.

Până în prezent, s-a înregistrat un singur deces în afara Chinei - ţara în care a izbucnit epidemia şi în care s-au înregistrat 564 de decese. Riscul evaluat de OMS este foarte ridicat în China şi ridicat la nivel regional şi global.

La 30 ianuarie 2020, OMS a declarat urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional.

UPDATE

Statele Unite au deblocat 100 de milioane de dolari pentru a ajuta China şi alte ţări în lupta împotriva epidemiei provocate de noul coronavirus, a declarat vineri secretarul de stat american, Mike Pompeo, relatează AFP.

Washingtonul ''este pregătit să cheltuiască până la 100 de milioane de dolari din fonduri deja existente pentru a ajuta China şi alte ţări afectate, atât direct cât şi prin intermediul altor organizaţii multilaterale, pentru a ţine sub control şi a combate noul coronavirus'', a afirmat şeful diplomaţiei americane într-un comunicat de presă.

''Această promisiune - cu sutele de milioane de dolari donaţi cu generozitate de sectorul privat american - arată prezenţa americană puternică în răspunsul la această epidemie'', a adăugat Mike Pompeo, un critic constant al Beijingului pentru probleme legate de drepturile omului.

Secretarul de stat a amintit că Statele Unite au ''facilitat transportul a aproximativ 16 tone de material medical acordat poporului chinez, inclusiv măşti, halate, tifon''. ''O mărturie a generozităţii poporului american'', a menţionat el.

Donald Trump a declarat vineri că Beijingul ''acţionează foarte profesionist'' în lupta împotriva epidemiei provocate de noul coronavirus, care a infectat peste 30.000 de persoane în China continentală. Dintre acestea 636 au decedat, potrivit unui ultim bilanţ oficial. 

UPDATE

Un american a murit din cauza noului coronavirus la Wuhan, oraşul chinez aflat în centrul epidemiei, a declarat sâmbătă ambasada Statelor Unite, aceasta fiind primul deces confirmat al unui străin din cauza bolii, informează AFP.

"Putem confirma că un cetăţean american în vârstă de 60 de ani, declarat purtător al coronavirusului, a murit într-un spital din Wuhan, China, pe 6 februarie", a indicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite la Beijing.

"Transmitem sincere condoleanţe familiei", a adăugat el, precizând că nu va face alte comentarii pentru a respecta dreptul la intimitate al rudelor.

Noul coronavirus a infectat deja peste 34.500 de persoane şi a ucis 722 în China continentală (fără Hong Kong şi Macao), au anunţat sâmbătă autorităţile sanitare.

În afara Chinei continentale, peste 320 de cazuri de contaminare au fost confirmate în circa 30 de ţări şi teritorii. Până în prezent, se înregistraseră două decese ale unor cetăţeni chinezi în Hong Kong şi Filipine.

Ministerul chinez de Externe a declarat joi că 19 străini au fost contaminaţi în China, iar doi dintre aceştia s-au recuperat. El a refuzat să dezvăluie naţionalitatea pacienţilor.

În plus, un japonez sexagenar, suspectat că fusese infectat cu coronavirus, a murit la rândul său într-un spital din Wuhan, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe din Japonia.

Bărbatul fusese internat în spital în urma unei pneumonii virale severe, însă cauza decesului nu a putut fi identificată oficial, a precizat aceeaşi sursă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră