Vine căldura, vin infecțiile, în special cele digestive, cu complicații grave, mai ales la copiii mici

28 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
 Vine căldura, vin infecțiile, în special cele digestive, cu complicații grave, mai ales la copiii mici

 

 


În general, odată cu încălzirea vremii, are loc o redeștepare a unor infecții cu virusuri, respiratorii și digestive, atrage atenția profesorul doctor Mihaela Bălgrădean, pe fondul creșterii numărului copiilor diagnosticați cu boală diareică acută, cu sindromul hemolitic uremic (SHU)
Nu degeaba medicii insistă pe respectarea regulilor de prevenire a infecțiilor: spălarea frecventă cu multă apă și săpun înainte și după folosirea toaletei, mâncăm, preparăm alimentele etc. Chiar în aceste zile, cu temperaturi de sfârșit de primăvară, cu vânt chiar moderat, unii germeni pot fi transportati, înveliți în particule de praf, contaminând mai ales fructele și legumele. În mod special, medicii ne atrag atenția asupra riscului la care ne expunem atunci când ne potolim foamea, mâncând pe stradă. De altfel, medicii sunt de părere că nerespectarea unor reguli de igienă și consumul unor alimente contaminate sunt două cauze, care cumulate, pot explica apariția SHU.

“Acesta debutează ca o boală diareică acută, în care sunt implicaţi mai mulţi germeni, cel mai cunoscut e Esherichia Coli, dar numai o anumită tulpină. Această toxină afectează diferite structuri ale organismului, vasele de sânge mici şi pereţii vaselor, din rinichi, dar poate să dea afectare şi manifestările vor fi şi neurologice, şi afectare hematologică. Germenul nu se poate identifica pentru că mecanismul este al unei toxine, al unui germen producător de toxine şi este la distanţă faţă de momentul de debut al bolii diareice”, precizează dr. Denise Stănescu, purtător de cuvânt la Spitalul Marie Curie.

În stare gravă, cu leziuni neurologice

Unul din cei șase copii cu SHU, internat la secția de terapie intensivă a Spitalului MS Curie, este în stare gravă, cu complicații neurologice. Suntem în fața unui sindrom hemolitic uremic, cu complicații neurologice la debut, situație care este în 90% din cazuri nefavorabilă. Este un lucru cunoscut, pentru că acest lanț fiziopatologic care explică afectarea neurologică este determinat de sângerările vasculare care se produc la nivelul sistemului nervos central. Copilului i s-a efectuat un examen computer tomograf, s-au depistat leziuni care pot fi asimilate cu aceste manifestări, dar fiind vorba de microleziuni hemoragice, acestea nu pot fi depistate decât prin manifestări clinice", a precizat prof. dr. Mihaela Bălgrădean, șeful secției pediatrie a Spitalul MS Curie.
În momentul de față, copilul este internat la secția de terapie intensivă, și este posibil să necesite ventilație și respirație asistată. Tipul de enterotoxină hemoragică Escherichia coli a fost depistat și la testul rapid și la culturile efectuate la Institutul Cantacuzino.
Copilul, în vârstă de un an și patru luni, din Mioveni, a fost transferat, la data de 24 februarie a.c., de la Spitalul de Pediatrie din Pitești, comunică Ministerul Sănătății.
În prezent, la Spitalul MS Curie sunt internați 6 copii cu diagnosticul sindrom hemolitic uremic (SHU). Dintre aceștia, 5 copii se află internați pe secția de nefrologie, 2 dintre ei făcând dializă peritoneală.

Dializa 
Medicii insistă, cu riscul de a le fi răstălmăcite recomandările, asupra necesității de a ne proteja sănătatea, deoarece complicații pot lăsa sechele pe viață.
“20 de zile de dializă înseamnă deja o afectare renală în perspectivă. Pot ajunge la boala cronica de rinichi şi la o dializă cronică. Complicaţii la nivelul mucoasei intestinale, ulcere, hemoragii intrestinale. Vorbim apoi de manifestări la nivelul pancreasului. Discutăm de ceea ce dă prognosticul bolii, afectarea sistemului nervos central”, susţine Mihaela Bălgrădean, şef clinică pediatrie Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Marie Curie.


Alte stiri din Sanatate

Ultima oră