Diabulimia, o tulburare de alimentaţie ucigaşă, puţin cunoscută

25 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Diabulimia, o tulburare de alimentaţie ucigaşă, puţin cunoscută

O studentă de 27 de ani din nordul Londrei a decedat după ce a așteptat aproape cinci ore pentru o ambulanță în septembrie 2015. Diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1 în adolescenţă, ea a uitat intenționat de mai multe ori să-şi injecteze insulina salvatoare pentru a pierde în greutate, relatează netdoctor.co.uk.

Dar, de data aceasta, fără hormonul esențial pentru scăderea excesului de zahăr din sânge, ea a făcut cetoacidoză diabetică care i-a pus viața în pericol, substanțele chimice toxice acumulându-se în organism.

Povestea Lisei este devastatoare, dar, din păcate, nu este singura. Se estimează că în Marea Britanie, o treime dintre femeile diabetice cu vîrste cuprinse între 15 și 30 de ani au omis în mod regulat injecțiile cu insulină pentru a pierde în greutate. Medicii şi cei implicaţi în campaniile de conştientizare numesc această tulburare de alimentaţie diabulimie, dar aceasta nu este încă o boală recunoscută.

Spre deosebire de diabetul de tip 2, adesea cauzat de stilul de viață, în care organismul devine mai puțin receptiv la insulină, tipul 1 survine atunci când sistemul imunitar distruge în mod accidental celulele pancreatice care produc hormonul. Această substanță chimică esențială transportă energia din produsele alimentare în tot corpul Dar fără insulină, apar simptomele diabetului: urinare frecventă, deshidratare și epuizare totală. De asemenea, boala duce adesea la o pierdere rapidă în greutate.

"Cu toate acestea, în mod ironic, mai ales dacă sunteți femeie, oamenii încep să vă spună cât de bine arătați, vă întreb care este secretul și, în ciuda faptului că vă simțiți pe jumătate moarte, începeți să vă gândiți" Hei este grozav! Aflați că de fapt nu sunteți cea mai norocoasă fată din lume Aveți o boală cronică care vă amenință viața și o tratați implicând o aritmetică mentală nesfârșită cu privire la raportul dintre carbohidraţi și insulină, dar cel mai groaznic dintre toate, scăderea în greutate. E un sentiment ciudat să ştii ca oamenii v-au admirat corpul pentru că se autodevorează ".

A avea grijă să mânânci pentru a gestiona în mod corespunzător această boală poate fi o bătălie pentru mulți. Deci, nu este surprinzător faptul că, pentru unele femei, manipularea insulinei pentru a pierde în greutate devine o perspectivă atractivă, în ciuda riscurilor mortale.

"În esență, organismul se poate canabaliza pe sine însuși și de aici vine pierderea în greutate. Deși ar putea părea că pierzi în greutate, pierzi de fapt țesuturi de la toate organele importante. În principiu, nu există un sistem în organism care să nu fie afectat de diabet și poţi ajunge foarte bolnav la o vârstă fragedă, iar odată răul făcut, este prea târziu ", spune Jacqueline.

Nivelul scăzut de insulină poate afecta în mod negativ fertilitatea, provoca leziuni ale nervilor, pierderea osului, precum și insuficiență cardiacă și renală. Și având periculos de mult zahăr din sânge se poate ajunge chiar la orbire. Diabetul zaharat este cauza principală a orbirii în rândul persoanelor apte de muncă din Marea Britanie, iar cea mai mare creștere este la femeile cu diabet zaharat de tip 1 cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.

Ca și în cazul multor tulburări de sănătate mintală, cei care suferă de diabet zaharat nu sunt ignoranți în ceea ce priveşte complicațiile sau pericolele de sănătate, dar fără sprijin pentru a-și schimba comportamentul, recuperarea este extrem de dificilă. Jackie Fosbury, psihoterapeut specializat în diabet, este conștientă de această problemă. Lucrează într-un centru de diabet specializat în Brighton și întâlnește mulți pacienți cu diabulimie.

"Persoanele cu diabulimie, la fel ca majoritatea persoanelor cu tulburări de alimentație, sunt, în mod normal, extrem de inteligente și știu exact ce fac. Am avut un pacient care mi-a spus recent:" Mai degrabă aș fi orb decât gras", spune ea.

Și statisticile privind această tulburare sunt susceptibile de a fi estimări conservatoare, sugerând că problema este mult mai gravă decât în realitate.

Un studiu recent din Australia arată că peste 85% dintre femeile cu vârste între 15 şi 18 ani omit regulat insulina pentru a pierde în greutate. De asemenea, cercetările sugerează că femeile cu diabet zaharat de tip 1 au de trei ori mai multe șanse de a dezvolta o tulburare de alimentație decât femeile care nu au diabet.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră