Studiu: Ceaiul de dimineaţă îţi îmbunătăţeşte viaţa şi starea de spirit

12 Apr 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu: Ceaiul de dimineaţă îţi îmbunătăţeşte viaţa şi starea de spirit

Confirmarea vine de la un studiu american, care a urmărit dieta şi stilul de viaţă a peste 120.00o de bărbaţi şi femei, timp de 24 de ani. După ce a inclus în studiu şi factori precum exerciţiile fizice şi consumul de grăsimi şi alcool, cercetătorii au descoperit că voluntarii care au luat cel mai puţin în greutate au avut cel mai mare aport de flavonoizi antioxidanţi.

Studiul publicat în British Medical Journal arată că cel mai eficient mod de a combate efectele îmbătrânirii sunt antioxidanţii din ceaiul negru şi verde, afine, căpşuni şi ceapă. Curios este că flavonoizii din portocale, sucul de portocale şi sucul de grapefruit au, pe termen lung, beneficii puţine sau deloc în ceea ce priveşte controlul greutăţii.

Studii realizate în Marea Britanie arată că aproape jumătate din aportul de flavonoizi provin din ceai. Conducătorul studiului, Monica Bertoia, de la Harvard University, speră ca aceste concluzii să ajute oamenii să facă mici ajustări la dietă pentru a obţine beneficii mari pentru sănătate.

Ea a explicat că majoritatea adulţilor se îngraşă odată cu vârsta şi chiar şi cele mai mici creşteri în greutate pot creşte riscul de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, cancer şi mortalitate. Luând în greutate peste 5 kg, începând de la 40 de ani şi până la 60 de ani, riscul de diabet creşte cu 40-70%, iar datele analizate din 221 de studiii arată că riscul de cancer creşte între 24 şi 59%.

Dr. Catherine Collins, dietetician principal la St George’s Hospital, Londra, spune că ceaiul ajută prin conţinutul scăzut de calorii. O cană de ceai conţine aproximativ 55 de calorii, în timp ce o cafea cu lapte conţine 105 calorii, ceea ce înseamnă 350 calorii în plus pe săptămână şi 18.250 de calorii într-un an.

Dr. Collins a explicat că ceaiul conţine cafeină, o substanţă care influenţează metabolismul. O serie de studii din anii 80 au arătat cumcafeina, prezentă atât în ceai, cât şi în cafea, creşte metabolismul pentru cel puţin trei ore, iar, în unele cazuri, creşte şi rata de ardere a grăsimilor.

Cercetătorii de la Karolinksa Institute din Suedia au arătat că, la nivel celular, cafeina are efecte pozitive asupra ADN şi muşchilor, dar au avertizat că pentru aceasta ar trebui consumate 50 de ceşti de cafea pe zi. Studii recente au arătat că unele persoane sunt predispuse genetic să reacţioneze diferit la consumul de cafeină. Deci cafeaua sau ceaiul nu are acelaşi efect, de accelerare a metabolismului, la toată lumea.

Scepticii spun că numai cafeina din ceai oferă beneficii în cazul controlului greutăţii, dar cercetătorii de la Anglia Ruskin University au demontat această teorie, anul trecut. Studiul acestora a arătat o scădere cu 1,63% a grăsimii corporale a voluntarilor care au luat extract de ceai verde decafeinizat, comparativ cu cei din grupul placebo. Şi mai important, oxidarea grăsimilor care ajută la pierderea în greutate, a crescut cu 25% .

O substanţă numită catechină este principalul ingredient din ceaiul verde care ajută la scăderea în greutate. Un studiu cu grupuri placebo arată că voluntarii supraponderali care au băut 2-3 ceşti de ceai verde pe zi, timp de 12 săptămâni, au slăbit semnificativ, iar indicele masei corporale, grosimea taliei şi grăsimea subcutanată au scăzut. De asemenea, au fost raportate scăderi ale glicemiei.

Concluzia cercetătorilor a fost că această substanţă, catechina, contribuie la prevenirea unor boli şi îmbunătăţirea calităţii vieţii. O analiză recentă privind ceaiul verde arată un efect statistic semnificativ asupra grăsimii din organism. Medicul dietetician Carrie Ruxton a explicat că flavonoizii din ceai acţionează prin scăderea absorbţiei grăsimilor şi accelerarea arderii acestora.

Studiile de laborator au confirmat că catechina din ceaiul verde, în special EGCG, intervine în digestia şi absorbţia grăsimilor. S-a arătat, de asemenea, că EGCG reduce nivelul glucozei din sânge, după consumul de alimente bogate în amidon, ceea ce explică de ce, conform unor studii, băutorii de ceai au mai puţine şanse să facă diabet.

Cafeina influenţează, totodată, şi nivelul leptinei (hormonul saţietăţii), deşi impactul asupra controlului greutăţii nu este clar. Ceea ce este clar în acest moment, conform unor studii mai vechi, este că un consum mare de ceai asigură o stare bună de spirit. Un studiu publicat în American Journal Of Clinical Nutrition subliniază că băutorii de ceai au IMC-ul, grăsimea corporală şi grosimea taliei mai mică.

Cercetătorii apreciază că o combinaţie de ceai verde şi cafeină accelerează arderea grăsimilor cu 16% ceea ce echivalează cu arderea a 100 de calorii în 24 de ore. Comentând ultimul studiu, Dr Ruxton a spus că nu există nici un dubiu că prin consumul de ceai verde sau negru neîndulcit se limitează creşterea în greutate, odată cu înaintarea în vârstă.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră