O femeie a fost operată pentru a-i scoate 366 de calculi biliari cu aceeaşi dimensiuni şi formă

09 Aug 2015
O femeie a fost operată pentru a-i scoate 366 de calculi biliari cu aceeaşi dimensiuni şi formă
O femeie a fost operată pentru a-i scoate 366 de calculi biliari cu aceeaşi dimensiuni şi formă Mousumi Dam, în vârstă de 49 de ani, din localitatea Kolkata (India) s-a dus la medic, luna trecută, deoarece avea dureri puternice în zona abdomenului, reflux gastroesofagian şi icter. După ce a fost examiantă, a venit şi diagnosticul : calcul biliari, mici pietricele (de dimensiuni diferite) formate din colesterol cristalizat. Aceste pietricele provoacă dureri intense şi sunt mai frecvente la femeile supraponderale, putând evolua cu complicaţii (inflamarea vezicii biliare, pancreasului sau canalelor biliare).
Dar Mousumi Dam este un caz aparte, deoarece avea foarte mulţi calculi. Mai precis 366.

Medicii au transferat-o de urgenţă la Institute of Post Graduation Medical Education and Research din Kolkata pentru a fi operată în cel mai scurt timp. Sunt medic de 37 de ani şi nu am avut niciodată un asemenea caz, a spus dr. Makhan Lal Saha, chirurg. Calculii aveau cinci milimetri în diametru şi operaţia a durat 50 de minute. Surprinzător este faptul că toţi calculii aveau aceeaşi dimensiune şi formă.
Credem că numărul neobişnuit de mare de calculi biliare este consecinţa nivelului foarte ridicat al colesterolului, dar şi a hidratării insuficiente, care a contribuit la formarea acestor cristale, a explicat medicul. După câteva zile de spitalizare, Mousumi s-a întors acasă într-o stare bună de sănătate. Medicii i-au propus să păstreze calculii ca amintire, dar femeia a refuzat. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră