Aurescu, atacat dur de omologul său ungar: Mai multă modestie de la un ministru de externe al cărui premier este trimis în judecată. Ce spune MAE

19 Sep 2015
Aurescu, atacat dur de omologul său ungar: Mai multă modestie de la un ministru de externe al cărui premier este trimis în judecată. Ce spune MAE
După ce ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat sâmbătă că ridicarea de garduri este un gest autist, inacceptabil și în afara spiritului UE, omologul său ungar, Peter Szijjarto, a venit cu o replică dură, în care a punctat că premierul Victor Ponta este trimis în judecată.

”Ne-am aștepta la mai multă modestie din partea unui ministru de externe al cărui premier este trimis în judecată. Suntem un stat care în peste 1.000 de ani a trebuit să se apere nu doar pe el, ci întreaga Europă, de multe ori. Asta este situaţia în prezent, indiferent dacă îi convine sau nu ministrului român de Externe", se arată într-un comunicat al ministerului ungar de Externe, citat de radioul public.

De asemenea, Ministerul ungar de Externe l-a convocat, luni, pe ambasadorul român la Budapesta, Victor Micula.

Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat că nu dorește să comenteze noile declarații provocatoare ale ministrului de externe ungar, care continuă seria de "atacuri inacceptabile" la adresa oficialilor români.

"Pozițiile Ministerului Afacerilor Externe pe tema în cauză sunt clare și cunoscute și sunt convergente și cu alte poziții exprimate la nivel european și internațional.

Acestea vor fi reiterate din nou oficialilor ungari de ambasadorul român la Budapesta, care a fost invitat la Ministerul ungar al Afacerilor Externe", se precizează în comunicatul MAE.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, după consultările cu omologul său olandez Bert Koenders, că trebuie găsite soluții durabile pentru problema migrației, oficialul român afirmând că ridicarea de garduri care să separe Europa este "un gest mai degrabă autist și inacceptabil".

"În ce privește migrația am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluții durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migrației pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen și nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze 'Europa civilizată' de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european. În schimb, România este frontiera externă a UE și a NATO și avem toată capacitatea de a apăra comunitatea de valori din care facem parte", a afirmat Aurescu.

Alte stiri din Politic

Ultima oră