Alegeri locale: Ce a decis BEC în cazul votului multiplu

18 Mai 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Alegeri locale: Ce a decis BEC în cazul votului multiplu

"În situația în care, după introducerea codului numeric personal al unui alegător în aplicația Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), acesta semnalează faptul că persoana care s-a prezentat la vot și-a mai exercitat dreptul la același scrutin, președintele biroului electoral al secției de votare va aduce la cunoștință alegătorului că sistemul a semnalat că și-a mai exercitat o dată dreptul de vot la aceste alegeri și că fapta unei persoane care votează de două sau mai multe ori constituie infracțiunea de fraudă la vot prevăzută de art. 378 alin. 1 lit. b din Codul penal și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi", se arată în hotărârea BEC.

Dacă totuşi cetăţeanul este de bună credinţă şi insistă că nu a votat, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune de pe telefonul special de la STS la secţia unde alegătorul susţine că a votat şi să verifice dacă este adevărat sau nu.

Dacă de la secția de votare apelată se infirmă existența unei semnături în lista electorală în dreptul alegătorului în cauză, acestuia i se va permite exercitarea dreptului de vot.

Dacă se confirmă existența unei semnături, atunci alegătorul va semna, împreună cu președintele biroului electoral al secției și operatorul de calculator din secție, un proces verbal în care solicită, pe propria răspundere, dreptul de a-şi exercita votul.

Alte stiri din Politic

Ultima oră