Șeful Disney le-a cerut creatorilor săi să se concentreze pe „divertisment”, nu pe „mesaj” politic

27 Dec 2023
Șeful Disney le-a cerut creatorilor săi să se concentreze pe „divertisment”, nu pe „mesaj” politic

Bob Iger și-a făcut mea culpa. Criticat pentru ultimele filme ale companiei - mai mult pline de mesaje politice decât de idei - CEO-ul Disney în vârsta de 72 de ani originale a recunoscut că calitatea produselor sale nu a fost acolo, scrie Le Monde

Din cauza faptului ca se ocupa mai mult de politica si de modificarea vechilor filme, Disney ajunge sa alunge spectatorul pe termen lung. Acest lucru a fost recunoscut de CEO-ul său, Bob Iger la New York, în cadrul evenimentului DealBook Summit, un forum organizat de New York Times . „Creatorii au pierdut din vedere care ar trebui să fie obiectivul lor numărul unu. Trebuie să ne distrăm mai întâi. Nu este vorba despre [trimiterea] mesaje ”, a declarat șeful în vârstă de 72 de ani, care a fost totuși unul dintre marii arhitecți ai trecerii Disney la progresism în anii 2000.

Cu siguranță, Bob Iger crede ca a reușit sa distreze publicul și sa promoveze valorile în același timp . „Am avut un impact pozitiv asupra lumii în multe moduri diferite. Black Panther [lansat în 2018] este un exemplu excelent în acest sens”, a explicat el. Dar obiectivul principal este de a distra. De când Iger a preluat conducerea companiilor în urmă cu o după ce ieșise deja la pensie, el spune că vrea „să se întoarcă la rădăcinile Disney” .  

Disney a intrat într-un război cultural cu Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, candidat la nominalizarea republicană pentru 2024. Criticată pentru wokismul său, compania a făcut obiectul unor atacuri pe rețelele de socializare pentru că a inclus un sărut homosexual în Lightyear ( Buzz Lightyear , 2022) și un personaj gay din Strange World ( Avalonia, the strange journey , 2022) . Cel mai reacționar public a deplâns că Mica Sirenă, în ultima versiune a filmului, a fost interpretată de actrița de culoare Halle Bailey.

Remake-ul lui Albă ca Zăpada, care va fi lansat în 2025, stârnește deja controverse, pentru că piticii vor fi înlocuiți cu „făpturi magice” , în timp ce eroina ar trebui să se emancipeze, potrivit actriței Rachel Zegler, care o va interpreta. . . . pe Albă ca Zăpada pe ecran. : „Nu mai este 1937 [lansarea primei Albă ca Zăpada de la Disney ]. Ea nu va fi salvată de prinț. Și nu va visa la dragoste adevărată. Ea visează să devină liderul despre care știe că poate fi. Dorind să împace tradiția și modernitatea, incapabil să inoveze cu adevărat, Disney înervează pe toată lumea și mai ales ajunge să plictisească.

Dezamăgiri la box office

Cel mai supărător lucru este că Disney înmulțește dezamăgirile la box office. Wish (Asha and the Lucky Star) s-a clasat doar pe locul trei la box office-ul american pentru weekendul lung de Ziua Recunoștinței și se alătură unei serii de eșecuri, precumThe Marvels sau Indiana Jones and the Dial of destiny, la cincilea avatar din 1981 cu actorul octogenar Harrison Ford. Mica Sirenă a înregistrat venituri de 570 de milioane de dolari (523 de milioane de euro), dar rămâne foarte departe de miliardul depășit de Regele Leu sau Frumoasa și Bestia.

Mai multe motive explică aceste eșecuri: filmele filmate în timpul Covid-19 nu au avut, în opinia domnului Iger, „supravegherea necesară” ; părinții sunt puțin dezorientați de când filmele au fost lansate pentru streaming pe Disney+ în timpul pandemiei și nu mai duc copiii la cinematograf la fel de mult. În fine, filmele sunt mediocre, în opinia publicului și a criticilor. Bob Iger a insistat recent să îmbunătățească filmele Disney cu 2024 și să le reducă numărul, solicitând „a face mai puțin și a se concentra mai mult pe calitate”.

Discursul lui Bob Iger a venit la câteva zile după un seminar cu echipele sale, în timp ce este subiectul presiunilor din partea fondului Trian, aparținând miliardarului activist Nelson Peltz, în vârstă de 81 de ani. Acesta din urmă a lansat un atac asupra firmei la începutul anului, dar a renunțat în fața promisiunilor de restructurare ale domnului Iger. A atacat din nou pentru a obține locuri în consiliul de administrație, cu investițiile sale de 3 miliarde de dolari.

Economii de miliarde și reduceri de 8.000 de locuri de muncă

„De când i-am dat lui Disney ocazia să demonstreze că ar putea corecta direcția în februarie și până la reangajarea noastră, acum câteva săptămâni, acționarii au pierdut 70 de miliarde de dolari”, acuză Trian. Disney valorează acum 170 de miliarde de dolari la bursă, jumătate din cât valora acum doi ani. Pentru a îl contracara pe Nelson Peltz, Disney a numit miercuri doi noi membri ai consiliului – fostul CEO Morgan Stanley James Gorman și fostul CEO Sky Jeremy Darroch.

Bob Iger a anunțat economii suplimentare de 2,2 miliarde de dolari, pe lângă cele 5 miliarde de dolari anunțate în 2022 și 8.000 de reduceri de locuri de muncă. Cu rezultate financiare mai bune decât cele așteptate și care au determinat creșterea prețului acțiunilor, ar putea plăti din nou un mic dividend, în timp ce va cheltui 8,6 miliarde de dolari din decembrie pentru a răscumpăra cele 33 % pe care le deține Comcast în platforma de video la cerere Hulu.

Bob Iger a identificat patru domenii cheie pentru redresarea lui Disney: Pe lângă îmbunătățirea studiourilor de film, domnul Iger a promis că afacerea de streaming Disney+, care și-a încadrat pierderile într-un an, va fi profitabilă în trimestrul al patrulea, datorită creșterii prețurilor și a numărul de abonați săi, care a depășit pragul de 150 de milioane. El vrea să facă din ESPN „platforma digitală de sport prin excelență” și să impulsioneze creșterea parcurilor și croazierelor sale de distracție, vaca de muls bani a grupului cu servicii facturate din ce în ce mai scump vizitatorilor.

Alte stiri din Film

Ultima oră