Xanda, fiul leului Cecil, ucis şi el de un vânător de trofee

21 Iul 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Xanda, fiul leului Cecil, ucis şi el de un vânător de trofee

Fiul lui Cecil, celebrul leu din Zimbabwe ucis acum doi ani de un vânător american de trofee, a avut o soartă similară cu a tatălui său, relatează BBC.

Leul Xanda a fost împușcat în afara Parcului Național Hwange din Zimbabwe, de un vânător aflat într-un safari organizat de Richard Cooke, un ghid profesionist licențiat. Clienții lui Cooke, care ar fi plătit zeci de mii de dolari, nu sunt încă cunoscuți, conform The Guardian.

Deoarece leul avea peste șase ani și era în afara parcului, uciderea lui este legală. Tânara felină era mândria unui grup care cuprindea două leoaice și câţiva pui. El avea un guler cu un tracker GPS,  pus de oamenii de știință de la Universitatea Oxford. Cooke a văzut gulerul și a informat autoritățile despre moartea leului.

"Xanda a fost unul dintre acești leii minunați Kalahari, cu o coamă mare, un corp mare, o statură frumoasă - un animal foarte, foarte minunat", a spus Loveridge la Guardian. "Personal, cred că este trist că cineva vrea să împuşte un leu, dar există oameni care dau bani pentru a face asta", a adăugat el. Un guler similar a fost montat  şi pe tatăl lui Xanda, Cecil (foto).

Într-o postare pe Facebook, grupul "Lions of Hwange National Park" a susținut că Cooke l-a ucis și pe fratele lui Xanda în 2015.  "Nu putem crede că acum, la doi ani de când Cecil a fost omorât, #Xanda a avut aceeași soartă. Când ar trebui ca leii născuţi liberi să fie lăsaţi să-şi trăiască viaţa ?", se întreabă membrii grupului

Cecil, leul care a fost atât de îndrăgit de turiști, a fost împușcat și rănit cu o săgeată de Walter Palmer, 57 de ani, un dentist din Minnesota, la 1 iulie 2015, foarte aproape de locul unde a murit Xanda.

Uciderea lui Cecil a provocat o revoltă globală, iar protestatarii s-au adunat în afara clinicii dentare a lui Palmer din Minnesota, cerând extrădarea sa pentru a compărea în faţa unui tribunal din Zimbabwe, într-un dosar privind participarea la o vânătoare presupus ilegală.

Palmer a fost eliberat în octombrie 2015, după ce s-a constatat că documentele sale de vânătoare erau în regulă. Palmer a spus într-un interviu acordat în septembrie același an că "dacă aș fi știut că acest leu avea un astfel de renume și era important pentru țară sau un studiu, evident, nu aș fi acceptat."

În timp ce mulți s-au revoltat  împotriva vânătorii de trofee, există și susținători, inclusiv Loveridge, care spun că practica oferă fonduri valoroase autorităților care le pot folosi pentru conservare.

De asemenea, The Guardian relatează că oamenii de știință au cerut realizarea unei zone de 3 km fără vânătoare în jurul Parcului Național Hwange. "E ceva ce l-am sugerat de ani de zile", a spus Loveridge. "Dar există rezistență, deoarece cele mai multe vânători au loc chiar la limitele parcului, pentru că aici sunt animalele", a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră