Washington Post: Kamala Harris ar trebui să se retragă - a fost aleasă pentru că era neagră și femeie dar acum a devenit o povară pentru democrați

17 Mar 2024
Washington Post: Kamala Harris ar trebui să se retragă - a fost aleasă pentru că era neagră și femeie dar acum a devenit o povară pentru democrați

Enigma Kamala se reduce la aceasta: a fost aleasă pentru că era neagră și femeie, o combinație echivalentă cu siguranța locului de muncă. Acum că a devenit o povară pentru lista democraților, Biden nu o poate concedia. Nu poate risca să-și înstrăineze baza. De dragul SUA, vicepreședintele Harris ar trebui să se retragă, a scris vineri editorialista Kathleen Parker în Washington Post

Îngăduința Partidului Democrat față de politicile identitare s-a dovedit a fi de succes în construirea unei organizații diverse, dar strategia sa de a curta (și de a plăcea) alegătorilor minoritari este drumul spre ruină.

În 2020, promisiunea lui Joe Biden de a alege o femeie ca vicepreședinte – împreună cu susținerea deputatului James E. Clyburn pentru modificarea alegerilor din Carolina de Sud – i-a deschis drumul către vicepresedinție.

Alegerea telegenicei Kamala D. Harris „pentru a face istorie” - s-ar putea dovedi a fi căderea lui Biden în 2024 – și a avut suficiente căderi pentru a-i face pe alegători să-și facă griji. CV-ul lui Harris a fost impresionant. Fost procuror general al Californiei și senator în funcție al SUA, ea părea să fi fost creată de Central Casting. Sau a fost inteligență artificială? Fiind prima femeie de culoare și prima femeie de origine asiatică nominalizată pentru funcția de vicepreședinte, ea avea un dublu avantaj.

Dar convingerile ei subminează acest avantaj. În calitate de candidat la președinție în 2020, ea a urmat manualul democraților, cu excepția cazului în care a ridicat mâna în sprijinul eliminării asigurărilor private de sănătate. Ea a reușit, de asemenea, să sugereze că Biden a fost rasist și segregaționist, invocând poziția sa de mult timp împotriva transportului studenților cu autobuzul. În celebra ei mustrare a lui Biden, ea a spus că a fost una dintre fetițele negre dintr-unul dintre acele autobuze.

Popularitatea ei a fost de scurtă durată. Harris și-a încheiat campania în decembrie 2019, invocând lipsa resurselor financiare. Apoi s-a mutat la Observatorul Naval. Ea a fost un eșec colosal ca apărator al frontierei, o poziție pe care a deținut-o pentru scurt timp și, altfel, părea să fi trecut sub radar.

Oricare ar fi motivele, s-a părut că rolul lui Harris era să fie tăcută, ca nu cumva să-și facă de rușine șeful cu remarcile ei uneori nebunești și cu un râs care izbucnește de nicăieri despre ceva care nu are nimic evident pentru alții. Îmi place, totuși, gândul că ea a fost față în față cu Vladimir Putin și că a chicotit dintr-o dată la un moment cheie în timpul discuțiilor despre arme nucleare.

Enigma Kamala se reduce la aceasta: a fost aleasă pentru că era neagră și femeie, o combinație echivalentă cu siguranța locului de muncă. Acum că a devenit o povară pentru lista democratilor, Biden nu o poate concedia. Nu poate risca să-și înstrăineze baza. Punct. Gravitatea acestei situații nu poate fi exagerată. Facultățile în scădere ale lui Biden, în ciuda discursului său relativ de succes privind starea Uniunii, și fragilitatea fizică în creștere sunt îngrijorătoare.

Fiecare om cinstit știe că nu este în cea mai bună formă. Un sondaj recent al New York Times a constatat că 73% dintre alegătorii înregistrați cred că Biden este prea bătrân pentru a fi directorul executiv al națiunii. Aceasta include 61% dintre cei care l-au votat în 2020.

La începutul mandatului lui Biden, Harris a încercat să se descurce bine. Avea o stăpânire și o reputație de procuror dur. Avea stăpânire și se înclina spre centru. Existau motive de speranță: criticile din partea progresiștilor din California, potrivit cărora ea nu era adaptată în mod adecvat la problemele de justiție rasială și că a susținut prea des procurorii, probabil s-au dovedit utile atunci când a fost votată pentru postul de vicepreședinte.

Performanța ei de vicepreședinte a fost cel puțin dezamăgitoare. Americanii au luat act. Deși nu este surprinzător că democrații o plac mai mult decât republicanii, o analiză recentă realizată de FiveThirtyEight a stabilit ratingul ei mediu de aprobare generală la doar 37,2%, printre cele mai scăzute înregistrate pentru un vicepreședinte.

Nu există niciun motiv să credem că popularitatea ei ar crește dacă ar fi promovată brusc la Biroul Oval. În schimb, majoritatea semnelor indică un dezastru. Acesta este motivul pentru care propun cu tot respectul ca Harris să se îndepărteze de listă.

Aceasta nu este o sugestie partizană. Am spus același lucru despre Sarah Palin în 2008, când a devenit clar, așa cum am scris, că era „în afara ligii ei”. Nimeni nu ar fi învinovățit-o pe Palin că ar fi vrut să petreacă mai mult timp cu familia ei, inclusiv cu un nou copil, am spus. Am încheiat coloana cu aceste cuvinte: „Fă-o pentru țara ta”.

Harris și-ar putea oferi propriile motive pentru a trece mai departe. Poate că ea și Biden ar putea încheia o înțelegere pentru ca ea să devină următorul procuror general – dacă Biden va fi reales. Atunci Biden ar putea apela pe altcineva cu experiență executivă, care ar putea asigura alegătorii că următorul vicepreședinte va fi gata să preia frâiele dacă evenimentele o vor cere. Democrații și republicanii deopotrivă ar fi ușurați.

Vă rog, doamnă vicepreşedintă, faceţi-o pentru ţara dumneavoastră", a încheiat Parker articolul din Wasington Post

Un sondaj USA Today/Suffolk University de la începutul lunii martie a constatat că Harris este mai nepopulara atât decât președintele Biden, cât și decât fostul președinte Trump, scrie Fox News

Datele din sondajul național arată că aproximativ 52% dintre alegătorii înregistrați dezaprobă performanța ei ca vicepreședinte. 

Harris a declarat recent, în timpul unui interviu cu mass-media, că este „gata să servească”, înainte de publicarea raportului consilierului special Robert Hur privind gestionarea de către Biden a documentelor clasificate. 

„Sunt gata să slujesc. Nu există nicio îndoială în acest sens”, a spus Harris pentru The Wall Street Journal, adăugând că toți cei care îi observă munca „se îndepărtează pe deplin conștienți de capacitatea mea de a conduce”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră