Premierul ungar a enervat europarlamentarii la Strasbourg. Iar a vorbit despre pedeapsa cu moartea şi cotele de refugiaţi

19 Mai 2015
Premierul ungar a enervat europarlamentarii la Strasbourg. Iar a vorbit despre pedeapsa cu moartea şi cotele de refugiaţi
Premierul ungar Viktor Orban a apărat marți, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în numele libertății de expresie, dreptul țării sale de a dezbate asupra reintroducerii pedeapsa cu moartea, provocând reacții aprinse din partea unora dintre aleșii europeni. În același timp, el a calificat propunerile UE despre introducerea de cote pentru imigrație drept unele "la limita nebuniei". Două teme dragi lui în ultima vreme, cu care a provocat deja reacţii aprinse la Bruxelles şi în capitalele europene.

"Ungaria nu a semnat niciun acord privitor la lucrurile despre care putem vorbi sau nu", a spus Orban, subliniind că chestiunea pedepsei capitale nu ar trebui să fie un "tabu".

El a suscitat un val de reacții în Europa la finalul lui aprilie, apreciind că problema pedepsei cu moartea, abolită în 1990 în Ungaria chiar după ieșirea din comunism, ar trebui readusă pe "ordinea de zi".

Comisia Europeană a reacționat și a reamintit că abolirea pedepsei cu moartea este "o condiție prealabilă pentru aderarea la UE" și pentru a rămâne în blocul comunitar.

Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a subliniat de altfel marți, în prezența lui Orban, că "reintroducerea pedepsei capitale ar duce la aplicarea articolului 7 al tratatului" fondator al UE, respectiv la sancțiuni împotriva Budapestei. Dacă va fi cazul, "nu vom ezita nicio secundă" să declanșăm această procedură, a avertizat el.

"Nu totul este scris în marmură, sunt reguli scrise de om și nu de Dumnezeu deci ele pot fi modificate", a replicat Orban. "Ne vom bate pentru această libertate fundamentală care este libertatea de a gândi", a insistat prim-ministrul de la Budapesta.

Cu excepția notabilă a conservatorilor din grupul majoritar PPE (al cărui membru este formațiunea lui Orban, FIDESZ), aleșii europeni au rezervat o primire foarte critică acestui discurs.

"Vă antrenați țara într-o derivă autocratică total incompatibilă cu valorile noastre umaniste și democratice europene", a spus fostul șef al diplomației belgiene și fost comisar european, Louis Michel.

Compatriotul său Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, a denunțat "provocările" lui Viktor Orban și lansarea unei "consultări" a populației ungare pe tema imigrației, prin intermediul unui chestionar controversat care evocă obligația ca solicitanții de azil să-și plătească cheltuielile de găzduire, precum și posibilitatea de a respinge analizarea cererii.

În ceea ce privește cotele pentru imigrație, Orban a fost chiar mai agresiv decât în privința pedepsei cu moartea. "Propunerea Comisiei Europene este absurdă, la limita nebuniei. Cotele nu vor face decât să aducă mai mulți oameni în Europa. Este un stimulent pentru traficanți și nu va face decât să le spună oamenilor: da, încercați să traversați Mediterana, cu orice cost", a spus el în plenul PE.

Ideea unei consultări publice a ungurilor pe tema imigrație a fost criticată și de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans. "O consultare publică bazată pe prejudecăți poate fi cu greu considerată o bază corectă pentru deciderea unor politici sănătoase. Prezentarea imigranților ca pe o amenințare pentru locurile de muncă este pur și simplu ceva greșit", a afirmat Timmermans.

"În Ungaria adevărata problemă este modul în care democrația este golită de sens, o democrație care nu ar fi decât o cochilie goală", a apreciat la rândul său liderul grupului S&D din PE, Gianni Pittella, după discursul lui Orban.

Alte stiri din Externe

Ultima oră