Mogherini are un plan: crearea unei armate a Uniunii Europene

27 Mai 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Mogherini are un plan: crearea unei armate a Uniunii Europene

Cotidianul britanic The Times scrie c[ Federica Mogherini,şefa diplomaţiei Uniunii Europene,pregarteste în secret un plan de creare a unei armate europene dar Marea Britanie nu va accepta niciodata acest lucru, scrie agerpres.ro

Un purtător de cuvânt al executivului britanic a amintit că premierul David Cameron 'a precizat clar în mod repetat că Marea Britanie nu va lua parte niciodată la o armată a UE'. 'Avem drept de veto în toate chestiunile de apărare în UE și ne vom opune oricărei măsuri care să submineze forțele armate ale statelor membre', a mai indicat oficialul citat.
Intervenția sa survine ca reacție la un articol publicat în aceeași zi de The Times, în care se menționează că șefa diplomației europene, Federica Mogherini, pregătește în secret o propunere privind sectorul apărării pe care ar urma să o prezinte la Consiliul European de pe 28 iunie.
Conform cotidianului britanic, Federica Mogherini lucrează de un an și jumătate la acest document, care vizează crearea de noi structuri militare și a unui cartier general la nivel european, dar pe care nu îl va publica înaintea referendumului la care britanicii vor decide pe 23 iunie dacă mai vor să rămână în UE.
The Times mai scrie că doar un grup restrâns de politicieni și diplomați au avut acces la respectivul document, denumit Strategia globală de politică externă și securitate, pe care l-au putut consulta numai într-o încăpere izolată și fără acces la dispozitive electronice, ei putând acolo doar să ia notițe.
Cotidianul britanic susține că a avut acces la unele dintre aceste notițe, de unde a tras concluzia că documentul face referire la o avansare către integrarea europeană în materie de apărare. Potrivit acestor note, Mogherini consideră urgentă realizarea unor schimbări în politica de securitate și apărare a Uniunii Europene și solicită celor 28 de state membre să impulsioneze constituirea unor structuri de apărare pe baza mecanismelor stabilite de Tratatul de Lisabona în anul 2009.

Alte stiri din Externe

Ultima oră