Doi ofițeri de contrainformații ucraineni au vrut să-l omoare pe Zelensky drept „cadou” pentru Putin înainte de învestirea sa

08 Mai 2024
Doi ofițeri de contrainformații ucraineni au vrut să-l omoare pe Zelensky drept „cadou” pentru Putin înainte de învestirea sa

Doi ofițeri de contrainformații ucraineni ar fi fost recrutați de Moscova pentru a-l răpi și ucide pe președintele Zelensky ca un „cadou” pentru Putin înainte de învestirea sa, scrie European Conservative

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), principala agenție de informații a Ucrainei, a raportat marți că a descoperit un complot al unei rețele de agenți ruși ai FSB pentru asasinarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și a mai multor oficiali ucraineni de rang înalt. 

Doi ofițeri de contrainformații ucraineni au fost reținuți pentru că au participat la conspirație. Se presupune că ar fi fost însărcinați cu răpirea și apoi uciderea președintelui în weekendul trecut, în timpul sărbătorilor de Paște ortodox, a scris The Kyiv Independent .

Potrivit șefului SBU Vasyl Maliuk, atacul planificat a fost supravegheat direct de FSB-ul rus de la Moscova și „trebuia să fie un cadou [președintelui] Putin pentru învestirea sa”, care a avut loc marți, 7 mai. 

Agenția de informații a spus că complotul rusesc se bazează în mare măsură pe identificarea și recrutarea făptuitorilor dintre ofițerii de securitate ai lui Zelensky, „care l-ar putea lua ostatic pe șeful statului și apoi să-l omoare”.

Cei doi colonei ucraineni care au fost în cele din urmă însărcinați cu această slujbă erau membri ai Administrației Securității Statului (UDO), serviciul intern de contrainformații al Kievului. Ei sunt, de asemenea, acuzați că au divulgat informații clasificate către Moscova.

Cei doi ofițeri au fost reținuți și sunt acuzați de trădare și tentativă de asasinat, ambii fiind condamnați la închisoare pe viață.

Complotul a implicat și eliminarea altor două ținte de rang înalt: șeful SBU Vasyl Maliuk și șeful Serviciului de Informații militare (HUR) al Ucrainei, Kyrylo Budanov. 

Potrivit SBU, asasinarea lui Budanov era planificată să aibă loc chiar înainte de Paștele Ortodox (sărbătorit pe 5 mai anul curent). În timp ce agenții FSB urmăreau mișcările lui Budanov, unul dintre colonolii UDO acum reținuți ar fi furnizat rețelei drone FPV, focoase pentru lansatoare portabile de rachete și chiar mine antipersonal. 

Planul era să foloseasca mai întâi o rachetă pentru a lovi locația lui Budanov, apoi drone pentru a ucide pe rând pe toți oamenii rămași pe amplasament. În cele din urmă, ar fi trebuit să existe o nouă lovitură cu rachete pentru a curăța dovezile atacurilor cu drone, a spus SBU.

Nu este prima dată când Zelensky este ținta unor comploturi de asasinat. La sfârșitul anului trecut, președintele a spus că au avut loc cel puțin cinci atentate la viața lui de la începutul războiului. În aprilie, o operațiune comună de aplicare a legii din Ucraina și Polonia a dus la arestarea unui cetățean polonez care s-ar fi oferit să ajute Moscova să-l asasineze pe Zelensky.

Președintele Putin a supraviețuit, de asemenea, la cel puțin șase tentative de asasinat în timpul mandatului, inclusiv una la scurt timp după începerea invaziei ruse a Ucrainei, supravegheată de generalul Budanov, șeful HUR vizat de complotul rusesc eșuat de săptămâna trecută.

Utilizatorii rețelelor de socializare au început imediat să speculeze dacă narațiunea oficială despre presupusa recrutare FSB a celor doi colonei a fost adevărată sau o mușamalizare a faptului că bărbații au acționat singuri sau poate făceau parte dintr-o conspirație ucraineană mai largă, dar totuși independentă de Rusia, urmărind să preia controlul Kievului printr-o lovitură de stat.

Unii chiar au subliniat asemănarea cu celebra tentativă de asasinare a lui Hitler de catre baronul von Stauffenberg, un colonel al celui de-al Treilea Reich, cu aproape exact 80 de ani în urmă – numind ceea ce s-a întâmplat „momentul valchiriei” lui Zelensky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră