Eroină în Ucraina. Nadia Savcenko e gata să fie preşedinta ţării

27 Mai 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Eroină în Ucraina. Nadia Savcenko e gata să fie preşedinta ţării

Eliberata în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, Nadia Savcenko, femeia pilot din armata ucrainiană, a declarat într-o conferinţă de presa la Kiev că este gata să fie preşedinte al Ucrainei,dacă poporul îi va cere acest lucru, scrie agerpres.ro

'Ucraineni, dacă vreți ca eu să fiu președinte, voi fi președinte', a afirmat Savcenko, întrebată dacă are aspirații prezidențiale sau se va alătura forțelor armate.
Nadia Savcenko a spus că îi place să zboare, dar dacă este necesar se va implica în politică.
Referitor la eliberarea sa la schimb cu doi militari ruși, ea a spus că nu cunoaște cu exactitate mecanismul propriu-zis. 'Nu știu ce fel de mecanism a fost activat... Când am fost răpită, știu din al cui ordin și voință s-a făcut (acest lucru). Nu am fost întrebată, pur și simplu m-au băgat în mașină, mi-au pus un sac pe cap și m-au răpit. Toate acestea într-o singură zi', și-a amintit Savcenko.
Tot pe neașteptate a fost eliberată. 'Nimeni nu m-a întrebat nimic. Au venit în toiul nopții și m-au zis:'Pregătește-te cu tot lucruri', dar nu mi-au spus unde mergem.Nu știam dacă voi zbura cu avionul sau voi merge în Siberia (...) sau în Ucraina', a relatat femeia pilot.
Savcenko, deputată în Rada Supremă din partea formațiunii Batkivșcina (Patria), a fostului premier Iulia Timoșenko, a declarat că va iniția crearea unui comitet internațional pentru eliberarea teritoriilor ocupate și a deținuților politici, potrivit agenției de presă Unian.
În acest sens, Nadia Savcenko s-a declarat dispusă să negocieze cu rebelii proruși eliberarea prizonierilor ucraineni. Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a indicat joi că 174 de ucraineni sunt încarcerați în Rusia, în Crimeea sau în teritoriul controlat de rebeli.
'Nu sunt de acord atunci când se spune că nu trebuie avute contacte politice cu separatiștii. Voi avea contacte cu toți', a spus tânăra care și-a început conferința de presă și a încheiat-o interpretând imnul Ucrainei.
Crimeea va fi readusă în cadrul Ucrainei fie în urma unui conflict armat, fie pe calea eforturilor diplomatice, a mai spus ea.
Deși încă nu știe în ce comisie parlamentară va activa, ea a declarat că și-ar dori să se ocupe de problemele armatei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră