Coniacul lui Macron - singurul lucru care a mers fără probleme cu Xi Jinping

09 Mai 2024
Coniacul lui Macron - singurul lucru care a mers fără probleme cu Xi Jinping

Xi Jinping i-a oferit lui Emmanuel Macron câteva victorii în timpul vizitei sale de stat, dar a oferit câteva concesii semnificative în ceea ce privește comerțul și Ucraina, scrie Politico

În prima zi a lui Xi Jinping în Europa, după cinci ani departe de continent, președintele francez Emmanuel Macron i-a oferit un cadou extrem de simbolic: câteva sticle din cele mai rafinate coniacuri din Franța.

Nu a fost cel mai subtil indiciu. Ancheta antidumping a Chinei privind băuturile alcoolice europene pe bază de vin, care vizează în mare parte producătorii de coniac din Franța, este văzută ca o represalie pentru decizia Uniunii Europene de a deschide mai multe investigații împotriva Beijingului pe suspiciuni de practici comerciale neloiale  în sectoare precum vehiculele electrice și fabricarea de dispozitive medicale.

În schimb, Xi a oferit îndulcitori: o promisiune de a nu aplica tarife preventive asupra coniacurilor franceze și sprijin pentru „armistitiul olimpic” al lui Macron.

Dar, spre deosebire de băuturile lui Macron, ofertele lui Xi s-ar putea să nu cadă la fel de bine.

În timpul vizitei de stat de două zile a liderului chinez, care a început luni, Macron a sperat să atenueze poziția Beijingului cu privire la mai multe aspecte cheie, inclusiv dezechilibre comerciale și parteneriatul „fără limite” al țării cu Rusia.

Ceea ce a primit Macron a fost un Xi cu urechi de tablă, care fie a negat că există probleme, a oferit concesii modeste care au necesitat foarte puține sacrificii din partea Chinei, fie a denaturat de-a dreptul implicarea Chinei în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Despre Ucraina, liderul chinez a reiterat că nu livrează arme Chinei și „controlează strict” exporturile de echipamente cu dublă utilizare către Rusia – poziții pe care țara sa le-a evidențiat deja public.

Xi a ignorat în esență îngrijorarea Occidentului că China a ajutat la menținerea economiei ruse pe linia de plutire, furnizând țării bunuri de consum care nu mai sunt disponibile pe piețele occidentale din cauza sancțiunilor. Apoi, mai este și problema faptului că China este acuzată că spune un lucru, dar face altul atunci când vine vorba de a arunca un colac de salvare partenerilor beligeranți precum Rusia și Coreea de Nord.

Xi și-a folosit cea mai puternică declarație în timpul vizitei pentru a arunca o lovitură voalată asupra Washingtonului și a altor națiuni occidentale care dau vina pe Beijing pentru susținerea Kremlinului în timp ce poartă război Ucrainei.

„Ne opunem folosirii crizei din Ucraina pentru a arunca vina, a defăima o țară terță și a incita un nou Război Rece”, a spus Xi luni.

Referirea la un „nou Război Rece”, jargonul Partidului Comunist Chinez folosit în mod obișnuit pentru a critica orice manevră geopolitică a Washingtonului care nu a plăcut Beijingului, poate atinge o coardă cu Macron, care a căutat să dezvolte Europa ca o putere militară și economică autonomă strategic, independentă de China sau Statele Unite.

La sfârșitul primei zile a lui Xi la Paris, starea de spirit de la Elysée a fost optimistă, deoarece mai mulți consilieri au văzut licăriri de speranță în discuțiile în special cu privire la Ucraina.

De asemenea, poate că Xi a reușit să creeze o dispută între Macron, von der Leyen și Olaf Scholz

În cadrul declarațiilor comune către presă, Xi a anunțat că sprijină apelul președintelui francez pentru un „armistițiu olimpic”, pe care Macron l-a văzut ca pe o oportunitate de a „lucra la o soluție durabilă [a conflictelor], cu respectarea deplină a dreptului internațional”.

Dar, având în vedere că Rusia câștigă avantaj pe câmpul de luptă din Ucraina și se pregătește pentru o ofensivă în timpul verii, a vorbi despre un armistițiu în timpul Jocurilor Olimpice sună ca o iluzie, având în vedere realitatea de pe teren.

Potrivit lui Marc Julienne, specialist în China la think-tank-ul IFRI din Paris, bunăvoința Chinei în această problemă nu este „nici un câștig real” pentru Franța, deoarece este ceva ce Beijingul își dorește oricum.

„Sprijinul pentru propunerea președintelui francez de un armistițiu în timpul Jocurilor Olimpice este coerent cu sprijinul Chinei pentru încetarea focului, fără nicio acțiune în această direcție”, a spus el.

În ultimele săptămâni, Macron a susținut ca China și Europa să stabilească o relație comercială „mai echilibrată” și a abordat luni acest subiect direct în timpul unor discuții trilaterale cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Macron a arătat că amânarea tarifelor preventive pentru coniacurile franceze este o victorie. El l-a lăudat pe Xi „pentru deschiderea sa cu privire la măsurile provizorii privind coniacul francez și pentru dorința sa de a nu le vedea aplicate”.

Dar ceea ce nu a spus Xi este că era împotriva tarifelor la coniacul francez punct. În schimb, Ministerul de Externe al Chinei l-a citat pe Xi negând „așa-numita „problemă a supracapacității Chinei”.

De asemenea, poate că Xi a reușit să creeze o dispută între Macron, von der Leyen și Olaf Scholz. Absența cancelarului german a fost elefantul din cameră, deoarece analiștii au speculat că acesta nu ar fi fost prezent pentru a nu risca să alimenteze furia Beijingului cu vehiculele electrice.

Aceste realități îl ajută pe Xi să o „înlăture” pe von der Leyen, a remarcat analistul de politică externă Ulrich Speck.

„Atâta timp cât atât Scholz, cât și Macron se apropie de Xi, încercând să aprofundeze relațiile economice și să atenueze criticile pe probleme geopolitice, mesajele pe care von der Leyen le transmite nu sunt foarte credibile”, a scris Speck.

Alte stiri din Externe

Ultima oră