Moscova recunoaşte că luptătorii capturaţi în Ucraina sunt soldaţi ruşi

19 Mai 2015
Moscova recunoaşte că luptătorii capturaţi în Ucraina sunt soldaţi ruşi
Ministerul rus al Apărării i-a identificat pe cei doi luptători capturaţi în Ucraina ca foşti soldaţi în armata rusă – o concesie care întăreşte afirmaţiile susţinătorilor drepturilor omului, că Moscova îşi demobilizează soldaţii înainte să îi trimită să lupte alături de separatişti în Donbas, conform Moscow Times.

Cei doi luptători ruşi, Aleksander Aleksandrov şi Ievgheni Ierofeiev, pe care forţele ucrainene i-au capturat în regiunea Doneţk, controlată de rebeli, “nu erau soldaţi activi în forţele armate ruse în momentul capturării lor în 17 mai”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Totuşi, “am verificat informaţiile taberei ucrainene – aceşti băieţi au servit de fapt într-una dintre unităţile militare ruseşti şi au pregătire militară”, a adăugat Konaşenkov, conform agenţiilor ruse de ştiri.

Rămâne încă neclar când au fost demobilizaţi cei doi luptători din armata rusă. Separatiştii din Lugansk au susţinut că cei doi luptători servesc în “miliţia” rebelă şi au publicat fotografii cu actele lor de identificare militară, ambele datate în acest an.

Ucraina i-a identificat pe cei doi luptători ruşi ca ofiţeri în GRU, ramura pentru servicii militare secrete din cadrul armatei ruse, şi a publicat un material video în care soldaţii au susţinut că fac parte dintr-o misiune de spionaj a forţelor speciale ruseşti. În materialul video, care nu a putut fi verificat independent, Aleksandrov mai susţine că grupul său se află în estul Ucrainei de la începutul acestui an.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: “Atât Kremlinul cât şi Ministerul Apărării au declarat de mai multe ori că nu există soldaţi ruşi în Donbas.”

Preşedintele rus Vladimir Putin a negat, la rândul său, în repetate rânduri prezenţa trupelor ruseşti în Ucraina. (I.D)


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră