Turcia: Noi demiteri şi măsuri împotriva organizaţiei clericului Gulen

31 Iul 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Turcia: Noi demiteri şi măsuri împotriva organizaţiei clericului Gulen

Decretul prevede excluderea din forţele armate a membrilor corpului militar care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale sau sunt simpatizanţi ai organizaţiei teroriste Fetullah.

Printre militarii excluşi se numără colonelul Ali Yazici, fostul consilier al preşedintelui Erdogan; locotenent-colonelul Levent Turkkan, fost consilier al Şefului Statului Major General şi colonelul Tevfik Gok, care a servit ca asistent executiv al ministrului Apărarii.

Anterior, autorităţile turce au demis 1.648 de militari, inclusiv 149 de generali şi amirali.

Decretul a confirmat şi o serie de măsuri anunţate recent de preşedintele Erdogan, între care trecerea forţelor de uscat, aeriene şi navale în subordinea directă a Ministerului Apărării şi închiderea tututor şcolilor militare, care vor fi înlocuite cu Universitatea Naţională de Apărare, ce se va afla sub coordonarea Ministerului Apărării, relatează mediafax.ro.

Preşedintele turc, Recep Erdogan, a anunţat sâmbătă seara o serie de schimbări ce includ subordonarea directă a armatei, marinei şi forţelor aeriene în faţa Ministerului Apărării, dar şi înlocuirea şcolilor militare cu o universitate naţională de apărare. 

Într-un interviu pentru postul de televiziune ATV, Erdogan a sugerat, de asemenea, că Statul Major General şi Agenţia Naţională de Informaţii, serviciul de spionaj al Turciei, ar urma să răspund direct în faţa preşedinţiei, dar a adăugat că acest lucru urmează să fie discutat cu liderii opoziţiei.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră