Tensiuni între India și Pakistan. Islamabadul a doborât două avioane de luptă indiene. Restricții în spațiile aeriene ale ambelor țări

27 Feb 2019 | scris de M.C.
Tensiuni între India și Pakistan. Islamabadul a doborât două avioane de luptă indiene. Restricții în spațiile aeriene ale ambelor țări Galerie foto (2)

Bruscă reluare a tensiunilor dintre India și Pakistan, cu consecințe încă greu de calculat. 

Pakistanul a transmis marţi că a respins o scurtă incursiune a forţelor aeriene ale Indiei deasupra aşa-numitei 'Linii de control', care serveşte de facto drept graniţă între cele două ţări în Kashmir, în timp ce India a anunţat că a efectuat o 'lovitură preventivă' împotriva principalei tabere de antrenament de pe teritoriul pakistanez a grupării islamiste responsabile de un atentat sinucigaş soldat cu aproape 40 de paramilitari indieni în Kashmirul indian, potrivit France Presse, citată de agerpres.ro.

La scurt timp, New Delhi a venit cu explicaţii. 'La primele ore ale dimineţii, India a lovit cea mai mare tabără de antrenament a Jaish-e-Mohammed din Balakot.

 

În această operaţiune, foarte mulţi terorişti, instructori, înalţi comandanţi şi jihadişti instruiţi pentru atentatele sinucigaşe ale Jaish-e-Mohammed au fost eliminaţi', a declarat Vijay Gokhale, înalt responsabil diplomatic indian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit autorităţilor indiene, Jaish-e-Mohammed (JeM), una dintre cele mai active grupări armate împotriva New Delhi în rebeliunea separatistă în Kashmir, pregătea noi atacuri sinucigaşe în India.

Miercuri dimineață, însă, Pakistanul a confirmat miercuri că a întreprins lovituri aeriene în Kashmirul indian şi a doborât două avioane de luptă indiene în spaţiul aerian pakistanez, pe fondul conflictului care continuă să escaladeze între cele două puteri nucleare vecine, transmit Reuters şi AFP.

Potrivit armatei pakistaneze, avioane indiene au pătruns, în replică, în spaţiul aerian pakistanez şi două au fost doborâte, un pilot fiind capturat. Unul dintre avioane a căzut în Kashmirul indian, iar celălalt în Kashmirul pakistanez, a precizat aceeaşi sursă.

Există două localităţi Balakot în Pakistan: una situată în imediata apropiere a liniei de încetare a focului în Kashmir, cealaltă în interiorul teritoriului pakistanez, în provincia Khyber Pakhtunkhwa (KPK), precizează AFP.

India acuză Pakistanul de sprijinirea în secret a infiltrărilor militanţilor islamişti şi ale rebelilor înarmaţi în Kashmirul indian, ceea ce Islamabadul dezminte constant.

Islamabadul, care neagă infiltrările militanţilor islamişti în Kashmirul indian, precum şi activităţile rebelilor separatişti înarmaţi, aşa cum acuză India, a ameninţat că va răspunde în cazul unor represalii indiene. 

Talibanii consideră că actualul conflict dintre India şi Pakistan va afecta procesul de pace din Afganistan şi îşi exprimă dorinţa ca India să evite continuarea escaladării violenţelor cu vecinul său, transmite Reuters, preluată de agerpres.ro.

Grupul insurgent a emis miercuri un comunicat în acest sens într-un moment în care liderii săi sunt angajaţi în discuţii de pace cu oficiali ai Statelor Unite, în Qatar, pentru a pune capăt, după 17 ani, războiului din Afganistan.

UPDATE

India a anunțat că a doborât unul dintre avioanele de luptă pakistaneze, în timpul unei confruntări aeriene deasupra regiunii Kashmir. Informația vine la câteva ore după ce Pakistanul a afirmat că a doborât două avioane cu reacție indiene și a capturat doi piloți, scrie The Independent.

Un purtător de cuvânt al Ministerului indian al Afacerilor Externe a declarat că ambele tabere au pierdut câte un avion în această confruntare care a avut loc miercuri dimineață, după un raid aerian lansat de Pakistan asupra instalațiilor militare de partea indiană a frontierei.

UPDATE

India a anunțat restricții în spațiul său aerian. Compania aeriană Vistara a declarat că zborurile sale în regiune sunt suspendate, relatează BBC News

Pakistanul a anunţat că îşi închide spaţiul aerian 'până la noi ordine', a indicat miercuri Autoritatea Aviaţiei Civile (CAA), după ce Islamabadul a declarat anterior că a doborât două avioane de vânătoare ale forţelor aeriene indiene, potrivit AFP, citată de agerpres.ro.

O sursă apropiată CAA a indicat că toate companiile aeriene au primit ordin să-şi 'suspende operaţiunile în Pakistan până la noi ordine'.

De partea indiană, cel puţin cinci aeroporturi au fost de asemenea închise şi numeroase zboruri anulate, au indicat responsabili din domeniu sub acoperirea anonimatului. Autoritatea indiană pentru aviaţia civilă nu a făcut deocamdată niciun comentariu.

Pakistanul 'nu vrea să se îndrepte spre un război' cu India, a asigurat miercuri armata pakistaneză, la puţin timp după ce a anunţat că a doborât două avioane indiene în spaţiul aerian al ţării.

Site-ul de supraveghere a zborurilor Flight Radar a anunțat că unele zboruri internaționale evită regiunea.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră