Cine spunea că Viktor Orban nu primește azilanți?

21 Noi 2018 | scris de M.C.
Cine spunea că Viktor Orban nu primește azilanți?

Fostul premier macedonean Nikola Gruevski, condamnat de justiţia din ţara sa la doi ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat de corupţie, a anunţat marţi că a obţinut azil politic în Ungaria, relatează Reuters.

Serviciile ungare de imigraţie şi azil au stabilit că se întrunesc condiţiile juridice pentru a-i acorda azil, potrivit presei ungare.

”Republica Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, a răspuns favorabil cererii mele de azil politic, motivată de persecuţii politice în Republica Macedonia”, a anunţat Gruevski pe pagina sa de Facebook.

Premierul ungar Viktor Orban, cunoscut drept un oponent al fenomenului migraționist, şi-a exprimat susţinerea faţă de Nikola Gruevski în campania în vederea alegerilor legislative din Macedonia, la sfârşitul lui 2016, şi a salutat eforturile partidului acestuia de a opri migranţii care traversau Balcanii către Europa de Vest.

Ungaria îi amenință cu închisoarea pe cei care îi ajută pe refugiați. Amenințarea nu este valabilă și în cazul lui Viktor Orban, care a introdus ilegal în Ungaria un prieten. 

Nikola Gruevski, care a demisionat în 2016, după zece ani la putere, a fugit din ţară la şase luni după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de corupţie.

Ministerul macedonean al Justiţiei a anunţat marţi că va trimite autorităţilor ungare o cerere de extrădare a lui Gruevski.

Poliţia macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele lui Gruevski, care nu s-a prezentat la o convocare în vederea începerii ispăşirii pedepsei, după ce justiţia i-a respins, la 9 noiembrie, un recurs în vederea graţierii.

Gruevski a fugit din Macedonia la bordul unui automobil diplomatic ungar, via Albania şi Muntenegru.

”Dacă Nikola Gruevski ar fi fost un refugiat oarecare nu ar fi avut nicio șansă să ajungă în Ungaria. Ar fi așteptat într-un centru de tranzit la granița sârbă până când cererea sa de azil ar fi fost soluționată. Iar cererea ar fi fost respinsă, din cauză că nu are asupra sa acte de identitate valabile.

Apoi Gruevski poate că ar fi încercat să ajungă ilegal prin Bosnia la frontiera cu Croația. După care ar fi tremurat de frig în corturi, în tabere improvizate, și ar fi fost dependent de fiecare dintre voluntarii pe care el și prietenii săi populiști de dreapta îi incriminează și îi urmăresc penal.

În tentativa sa de trecere a frontierei croate pesemne polițiștii croați i-ar fi rupt mâinile și picioarele, încercând să-l imobilizeze.

Dar nimic din toate acestea nu i s-au întâmplat lui Nikola Gruevski, fiindcă el nu este un refugiat de război, ci un infractor influent. Un autocrat corupt care și-a jecmănit poporul și acum fuge de pedeapsă.

Nikola Gruevski a introdus în politică teoria conspirației, devenită preferata lui Viktor Orbán. Teoria conform căreia miliardarul evreu George Soros ar trage sforile din culise, cu scopul de a islamiza Europa prin migrație. Orbán a preluat această poveste și a transformat-o în nucleul campaniei sale electorale”, comentează Deutsche Welle.

Alte stiri din Externe

Ultima oră