Declarația Ambasadei Statelor Unite privind vandalizarea casei memoriale Elie Wiesel

06 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Declarația Ambasadei Statelor Unite privind vandalizarea casei memoriale Elie Wiesel

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România condamnă în mod categoric recenta vandalizare a Casei memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, se arată într-un comunicat al ambasadei, remis site-ului miscareaderezistenta.ro.

Declaraţiile denigratoare la adresa laureatului Premiului Nobel, Elie Wiesel, a preşedintelui Trump şi a altor lideri reprezintă un atac antisemit impardonabil şi un afront revoltător la adresa victimelor şi supravieţuitorilor Holocaustului, se arată în comunicat.

”Facem apel la denunţarea de către toţi a acestui gest şi luarea de atitudine ori de câte ori au loc manifestări ale urii sau prejudecăţii. Ambasada îi încurajează pe cei care au informaţii despre această faptă să ofere sprijin autorităţilor care o investighează”, mai arată reprezentanța diplomatică a Statelor Unite la București.U

Un incident fără precedent şi de maximă gravitate s-a petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă la Sighetu Marmaţiei, la casa memorială a scriitorului Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului. Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Maramureş au demarat, sâmbătă, o anchetă după ce în cursul nopţii pereţii faţadei Casei Memoriale Elie Wiesel din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost vandalizaţi cu trei înscrisuri antisemite, făcute cel mai probabil cu spray roşu.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, în prezent este în desfăşurare o anchetă și există deja un cerc de suspecți. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere.

Scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, i-a fost conferită distincţia de Cetăţean de Onoare (post - mortem) al judeţului Maramureş, în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Maramureş nr. 179 din 29 septembrie 2016.

UPDATE

Autoritățile administrației publice locale au readus la starea inițială pereţii exteriori ai Casei Memoriale Elie Wiesel, pereţi pe care persoane necunoscute încă au scris mesaje antisemite, potrivit axanews.ro, citată de sighet247.ro.

Prefectul Vasile Moldovan a precizat că are convingerea că instituțiile abilitate își vor face datoria şi vor identifica persoanele și vor aplica prevederile legislației în vigoare cu privire la prevenirea și combaterea antisemitismului (Legea nr.157/2018).

„Considerăm că mâzgălirea fațadei casei memoriale reprezintă doar un incident izolat, generat cel mai probabil de un derapaj comportamental. Condamnăm ferm acest gen de fapte, gesturi, acte de vandalism și manifestările antisemite împotriva instituțiilor de cultură, lăcașuri de cult sau comunității evreiești”, a spus Moldovan.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră