Alegeri în Catalonia. De ce vor să schimbe taurul spaniol cu măgarul catalan

27 Sep 2015
Alegeri în Catalonia. De ce vor să schimbe taurul spaniol cu măgarul catalan
Peste 5 milioane de catalani sunt așteptați duminică la urne pentru a-şi alege cei 135 de parlamentari regionali, scrutinul fiind considerat un referendum pentru independenţa provinciei spaniole. Vor fi deschise 2.697 de secţii de votare.

Principalele ziare din Spania preiau sondaje favorabile coaliției pro-independenţă din Catalonia, conform stiri.tvr.ro. Principala platformă a susținătorilor independenței, 'Juntos por el si' ('Împreună pentru da'), condusă de Artur Mas, șeful guvernului regional, vrea să lanseze procesul de secesiune dacă va obține, împreună cu cealaltă listă a separatiștilor, CUP (extrema stângă), majoritatea absolută în parlamentul regional.

Dacă sondajele de opinie sunt corecte, în urma votului de duminică, partidele secesioniste vor avea majoritatea necesară pentru a proclama independenţa în decurs de 18 luni. Secesioniştii susţin că, dacă obţin 68 de mandate, rezultatul democratic le va permite să iniţieze desprinderea de Spania, inclusiv printr-o declaraţie unilaterală de independenţă.

Marile partide spaniole speră însă ca numărul alegătorilor care susțin unitatea națională a Spaniei să fie mai mare decât până acum. Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat că va recurge la toate mijloacele legale pentru a împiedica desprinderea Cataloniei de regatul spaniol şi a avertizat că independenţa provinciei ar însemna excluderea din UE, conform ABC News.

Înainte de din 2012, Parlamentul din Catalonia a adoptat o rezoluţie în care se afirmă "dreptul poporului din Catalonia de a determina liber şi democratic viitorul său colectiv printr-un referendum", scrie The Guardian.

Disputa dintre guvernul de la Madrid şi cel din Catalonia a pornit de la repartizarea bugetului naţional. Susţinătorii independenţei doresc mai multe puteri pentru regiune, printr-un aranjament federal.

Numărul celor care susțin în mod oficial mișcarea de independenţă ar putea fi de cel puțin 2 milioane. Ca să ajute campania pro-independență, un om de afaceri catalan a creat un act de identitate catalan. Este asemănător cu cel spaniol şi se vinde cu 9 euro bucata. De asemenea, un grup de susținători ai independenţei a ales măgarul catalan ca înlocuitor al taurului de tablă spaniol ce poate fi văzut pe autostrăzile din peninsulă.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!


Alte stiri din Externe

Ultima oră