Scutul de confidențialitate UE-SUA a devenit operațional! Iată cum îi afectează pe români

21 Aug 2016 | scris de Istvan Deak
Scutul de confidențialitate UE-SUA a devenit operațional! Iată cum îi afectează pe români

Suplimentar, Comisia Europeană a publicat un ghid care explică modul în care sunt protejate drepturile cetățenilor și căile de acțiune în cazul nerespectării acestora și utilizării abuzive a datelor.

"Scutul de confidențialitate UE-SUA protejează drepturile fundamentale ale europenilor și garantează securitatea juridică a companiilor, inclusiv din Europa, ce efectuează transfer de date către Statele Unite. Scutul garantează și căi de acțiune mai simple pentru cetățeni, indiferent de plângere.

Am încredere că se va restaura climatul de încredere în ce privește gestionarea datelor personale de cealaltă parte a Atlanticului. Încurajez companiile să se înscrie, iar pe cetățeni îi invit să afle detalii consultând ghidul", a subliniat Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen.

Scutul garantează cetățenilor europeni o serie de drepturi în ce privește procesarea datelor personale, cum ar fi cel de a cere informații suplimentare despre datele personale deținute de diferite companii în ceea ce îi privește, sau de a-și modifica datele atunci când acestea sunt depășite sau incorecte.

Plângerile pot fi soluționate direct de companiile în cauză sau printr-un sistem de soluționare alternativă a litigiilor. Cetățenii se pot adresa, de asemenea, autorităților naționale de protecție a datelor, care vor colabora cu Departamentul de Comerț american și cu Comisia Federală de Comerț pentru a garanta investigarea și soluționarea diferendelor. În cazurile în care plângerile nu pot fi soluționate în nici un alt mod, se va apela la un mecanism de arbitraj.

Cazurile de accesare a datelor din motive de securitate națională vor fi gestionate de un Ombudsman independent din cadrul serviciilor de informații americane.

Scutul de confidențialitate UE-SUA, adoptat în 12 iulie 2016, reprezintă un nou cadru ce protejează drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor din UE în cazul în care datele lor cu caracter personal sunt transferate către Statele Unite. Totodată, el asigură claritate juridică pentru companiile a căror activitate se bazează pe transferuri transatlantice de date.

Alte stiri din Externe

Ultima oră