Rușii avansează în estul Ucrainei: Armata rusă a câștigat cinci kilometri în câteva zile

18 Apr 2024
Rușii avansează în estul Ucrainei:  Armata rusă a câștigat cinci kilometri în câteva zile

 Armata rusă a câștigat cinci kilometri în câteva zile, ajungând la porțile nodului logistic Ocheretyne la vest de Avdiivka. În altă parte în Donbass, presează și fortărețele Krasnohorivka și Chasiv Yar, scrie Le Figaro

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Syrsky , a recunoscut în urmă cu doar câteva zile că situația de pe front s-a „deteriorat considerabil” în estul țării, invocând „succesele tactice” ale rușilor care vor căuta să „creeze condițiile pentru un avans mai profund” . Harta conflictului arată în ultimele ore o împingere a ocupantului, în special spre vest de Avdiivka , acest oraș fortificat cucerit pe 17 februarie. În câteva zile, rușii au reușit să înainteze aproximativ 5 kilometri, apropiindu-se de orașul Ocheretyne. Mai la nord, același scenariu la vest de orașul Bakhmut unde rușii au pătruns în primele locuințe din Chasiv Yar, una dintre cetățile ucrainene care protejează marile orașe Donbass încă controlate de Kiev. Din nou același scenariu, de data aceasta mai spre sud, unde rușii au pătruns într-o altă cetate ucraineană, Krasnohorivka.

„În această etapă, nu putem vorbi de o înaintare, dar rușii culeg roadele victoriilor lor de la Bakhmout și Avdiivka împingând la nivel local”, comentează o sursă militară franceză pentru Le Figaro . De la începutul anului, câștigurile rusești nu au depășit câteva zeci de kilometri pătrați în fiecare săptămână, fără nicio pauză majoră în front în această etapă. Însă strategia rusă constă în realizarea unei „formări” a sistemului ucrainean – o traducere a termenului „formare” folosit în mod obișnuit de armata anglo-saxonă – prin distrugerea treptată a fortificațiilor adverse înainte de a lansa atacuri limitate. „Avdiivka a creat o „gaură” în sistemul ucrainean. Au lansat rezerve pentru a-l umple, dar nu mai au mult ”, observă sursa noastră, care se teme că „rușii pregătesc astfel terenul pentru o ofensivă mai mare în primăvară sau vară ”.

Bătălia de la Ocheretyne

Astfel, Ocheretyne, la 15 km vest de Avdiivka, nu este o simplă localitate precum diferitele sate pe care rușii le-au cucerit în aceeași zonă în ultimele săptămâni: pentru ucraineni, este un important centru logistic, traversat de o linie de cale ferată care duce direct la Pokrovsk , una dintre principalele ecluze ucrainene din regiunea Donbass. Conform celor mai recente informații open source - în special harta pro-ucraineană DeepState, care este o referință - Ocheretyne este încă în mâinile ucrainenilor, dar rușii ar fi la nivelul primelor case din oraș după ce ar fi spart linia de apărare adversarului.

Dar cel mai îngrijorător lucru pentru Kiev este mai presus de toate „ritmul” impulsului rusesc care se accelerează ușor. „Rușii ies din războiul de poziție și încep să restabilească manevra pe câmpul de luptă ”, a observat marți Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american cu sediul la Washington.

Bătălia de la Chasiv Yar

Lângă Bakhmut, rușii presează apărarea ucraineană. După ce au ocupat satul Ivanivske și înălțimile din jur în martie, au ajuns în partea din orașul Chasiv Yar situat la est de canalul omonim. Această tăietură umedă, de care rușii sunt la doar câteva sute de metri distanță, îi protejează pe ucraineni, dar nu la nivelul orașului unde devine subteran. Tot mai greu ar fi pentru ruși să ia vestul Chasiv Yar, protejat de dealuri încă în mâinile ucrainenilor, dar rușii slăbesc și mai mult un sistem defensiv slăbit de lipsa oamenilor și a muniției în fiecare zi.

În ceea ce privește artileria, raportul de foc este în favoarea rușilor într-un raport de cel puțin 1 la 5, chiar până la 1 la 10. Mai presus de toate, aviația rusă schimbă situația la sol: la o distanță bună de pe front, bombardierele Sukhoi Su-34 își lansează bombele de alunecare FAB-500 și FAB-1500 pe fortificații, fără ca ucrainenii să poată găsi pentru moment o soluție, din cauza lipsei de muniție sol-aer. Lipsurile din această zonă sunt de așa natură încât, în apropiere de Chasiv Yar, rușii își pot angaja chiar din nou Su-25, aeronava de atac la sol a cărei prezență direct la linia frontului dezvăluie că Moscova, cel puțin local, deține stăpânirea cerului.

De ce este Chasiv Yar o țintă principală pentru ruși? Dincolo de acest oraș fortificat situat pe o înălțime, rușii puteau ajunge dinspre sud în ultimele două orașe mari din Donbass aflate încă în mâinile ucrainenilor, Sloviansk și Kramatorsk.

Bătălia de la Krasnohorivka

„Pe termen scurt, sunt deosebit de îngrijorat de o altă cetate ucraineană, Krasnohorivka ”, subliniază sursa noastră militară. La fel ca și Avdiivka, Krasnohorivka este una dintre ultimele ecluze ucrainene care protejează sudul regiunii Donețk. Din nou, rușii „conturează” terenul pentru a pregăti „condițiile pentru un avans mai profund” , pentru a folosi formula generalului Oleksandr Syrsky. Între timp, ar fi ajuns în suburbiile suburbane ale orașului.

Această bătălie este o oportunitate de a vedea o nouă înaintare rusă pe teren. Rezervoarele au fost adaptate pentru a găzdui o structură mare din tablă care le acoperă în întregime. Suplimentat cu un dispozitiv electronic de bruiaj împotriva dronelor, acest tip de cușcă de casă supranumită „țestoasa” – cu referire la legiunile romane – este destul de inestetic, dar permite unităților de infanterie să se strecoare în ea pentru a fi protejate de focul ucrainean. „În Krasnohorivka, putem vedea un astfel de sistem parcurgând 2000 de metri în sistemul oponent, apoi revenind la poziția sa, fără a fi distrus. Chiar și în cazul unui atac cu dronă FPV, detonarea are loc prea devreme și nu este capabilă să străpungă armura tancului. Putem fi batjocoritor pentru că este urât, dar această adaptare de casă s-ar putea dovedi utilă ”, observă sursa noastră militară. În această etapă, pare a fi o inovație încă foarte localizată, folosită în acest oraș de brigada 5 pușcași motorizate din corpul 1 armată. Rămâne de văzut, pe viitor, dacă armata rusă o va generaliza în altă parte pe front.

Creaza condițiile pentru o viitoare ofensivă?

Dincolo de aceste uluitoare tancuri cu broaște țestoase, pe care le-am putut observa deja în timpul celor două conflicte mondiale, esențial este în altă parte: împingerea rusă se accelerează în estul Ucrainei pentru că raportul de putere dintre cei doi beligeranți se înclină din ce în ce mai mult în favoarea rușilor. Acestea din urmă sunt conduse de economia de război a Rusiei, a cărei industrie funcționează la capacitate maximă, și de recrutarea de lucrători contractuali care nu se epuizează (aproximativ 30.000 de „contracte” semnate pe lună). Vis-a-vis, ucrainenii se luptă să se mobilizeze, în ciuda unei noi legi care a intrat în vigoare în această săptămână, iar mulți militari se luptă cu ocupantul de doi ani încontinuu. Brigăzile, deseori incomplete, nu sunt suficient de reînnoite pentru a permite o rotație a trupelor a căror vârstă medie depășește 40 de ani. Mai presus de toate, ajutorul occidental devine periculos de rar, pe un fundal de tensiuni asupra stocurilor din Vest și mai ales blocaj politic în Statele Unite.

Strategia de uzură a Rusiei lucrează astăzi în favoarea Moscovei. Rămâne de văzut dacă rușii, după ce i-au uzat pe ucraineni , vor dori să relanseze o ofensivă majoră și să încerce o adevărată înaintare. Deja accelerează ritmul loviturilor lor profunde. Din cauza lipsei unei apărări antiaeriene suficiente, Kievul nu mai este capabil să mențină un scut eficient împotriva rachetelor și dronelor inamice. În ultimele săptămâni, Moscova a reușit să ținteasca și să deterioreze grav mai multe fabrici de producere a energiei electrice, ceea ce riscă să paralizeze țara.

Pentru a contracara posibilitatea unei ofensive majore rusești, ucrainenii au construit în grabă noi fortificații în spatele frontului. În oglindă, linia rușilor „ Surovikin ” , construită după înfrângerile suferite în toamna și iarna lui 2022, le-a permis în această vară să reziste șocului contraofensivei ucrainene, care se transformase într-un fiasco. Dar va fi suficientă această linie ucraineană Maginot? „Presumarea că războiul va rămâne în impas indiferent de acțiunile SUA este falsă. „Progresele Rusiei se vor accelera fără acțiuni urgente ale americanilor ”, a avertizat miercuri Institutul pentru Studiul Războiului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră