ANCHETA DEVASTATOARE. Rusia, acuzată că A FALSIFICAT imaginile din raportul oficial privind prăbușirea zborului MH17

01 Iun 2015
ANCHETA DEVASTATOARE. Rusia, acuzată că A FALSIFICAT imaginile din raportul oficial privind prăbușirea zborului MH17
Ministerul rus al Apărării ar fi trucat imaginile cu prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, acuză o agenție independentă de investigații, Bellingcat, care afirmă că rușii au vrut astfel să dea vina pe ucraineni pentru prăbușirea avionului. Grupul independent de investigații Bellingcat a analizat imaginile din raportul realizat de Ministerul rus al Apărării după doborârea zborului MH17 – iar concluziile arată că ar fi vorba de un fals. Potrivit variantei sustinute de Moscova, aeronava cu 298 de persoane la bord ar fi fost lovită de rachetele unui avion de vânătoare ucrainean sau de o baterie antiariană a Kievului.

Ministerul rus al Apărării a prezentat, la 21 iulie 2014, imagini din satelit care arătau că Boeing-ul 777 ar fi fost doborât de forțele armate ucrainene.

Or, potrivit experților de la Bellingcat, aceste fotografii ar fi fost manipulate. ”Analiza științifică a demonstrat clar și fără ambiguitate că aceste fotografii au fost retușate de programul Adobe Photoshop CS5 și că data lor a fost modificată”, scrie 24heures.ch.

Mai precis, rușii ar fi blurat anumite detalii și ar fi folosit imagini din iunie 2014, adică cu o lună înainte ca aeronava să fie doborâtă.

Comparând imaginile cu cele de la Google Earth, experții au ajuns la concluzia că o fotografie a fost făcută între 1 și 18 iunie 2014, nu la 17 iulie, cum pretindea Kremlinul. Site-ul se bazează pe schimbările de vegetație și pe structura solului.

Au fost adăugați nori pentru a se ascunde detalii care să permită compararea acestei fotografii cu alte clișee.

Într-o altă imagine, o baterie de rachete antirachetă BUK a forțelor ucrainene este staționată în apropiere de satul Zaroșinskoe. Adică în apropierea locului în care s-a prăbușit Boeing-ul. Dar, potrivit Bellingcat, această imagine a fost obținută cu certitudine înainte de 15 iulie.

Kremlinul a pretins tot timpul că avionul Malaysia Airlines a fost doborât de forțele ucrainene și nu de grupările separatiste, cum pretind guvernele occidentale și Kievul.

 
Eliot Higging, unul dintre experții care au analizat imaginile, spune că imaginile din satelit sun „100% false” și că, „luând în considerare faptul că majoritatea probelor prezentate de ruși s-au bazat pe aceste imagini, înseamnă că a fost mințită nu doar opinia publică internațională, ci și familiile victimelor zborului MH17, la doar câteva zile după dezastru”.

Boeingul 777 al companiei Malaysia Airlines, s-a prăbușit între Krasni Luci, în regiunea Lugansk, și Sahtarsk, în regiunea Donețk, la 17 iulie. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, între care 193 de cetățeni olandezi, au murit în urma prăbușirii zborului MH17. Ucraina și Occidentul i-au acuzat pe separatiștii proruși că au doborât avionul cu un sistem antiaerian de tip Buk, în vreme ce Moscova și insurgenții acuză Kievul.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră