Rusia a platit europarlamentari pentru a face propagandă, spun oficialii europeni

30 Mar 2024
Rusia a platit europarlamentari pentru a face propagandă, spun oficialii europeni

O investigație, inițiată de serviciile de informații cehe, a scos la iveală o vastă rețea de influență rusă în cadrul Parlamentului European, scrie FranceInfo

Parlamentul European se află în centrul tulburărilor, pentru că acuzația este gravă. Are Vladimir Putin agenți de influență în rândul eurodeputaților? „Da” , a afirmat răspicat premierul belgian în fața Parlamentului. „Am putut vedea că Rusia a abordat deputații europeni și a plătit pentru ca aceștia să facă propagandă rusă ”, a declarat el, în timp ce autoritățile belgiene nu au menționat niciun nume. Ancheta a fost inițiată de serviciile de informații cehe, odată cu descoperirea unei vaste rețele de influență rusă .

Videoclipuri care circulă pe internet

A existat un site web, numit „ voice-of-europe.eu ”. Cu sediul la Praga (Republica Cehă), acum închis, siteul a aparținut lui Victor Medvedtchouk, un oligarh rus. Deși site-ul nu mai există, pe internet circulă videoclipuri „voice-of-europe” în care sunt intervievați mulți deputați de extremă dreapta, precum franceza Patricia Chagnon. „De ani de zile am alertat Parlamentul European cu privire la încercările de intervenție a Rusiei în instituția noastră ”, spune Nathalie Loiseau, europarlamentar.

Serviciile de securitate poloneze au declarat joi că au efectuat percheziții în cadrul anchetei transfrontaliere din Varșovia și Tychy, în vestul Poloniei, a raportat Reuters . Presa locală a citat declarația serviciilor de securitate spunând că autoritățile au confiscat 48.500 de euro și 36.000 de dolari. Site-ul Agenției de Securitate Internă a Poloniei este oprit de joi seară, scrie Politico

Pagina YouTube Voice of Europe arată parlamentari UE, mulți dintre ei aparținând partidelor de extremă dreaptă, eurosceptice, care se aliniază pentru a ataca Green Deal, prezice colapsul iminent al Uniunii sau care atacă Ucraina. Nu există nicio sugestie că cei care apar pe rețea au acceptat bani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră