Români, decedaţi în urma unei furtuni puternice în Halkidiki. Cel puţin şase persoane şi-au pierdut vieţile

11 Iul 2019 | scris de A.V.
Români, decedaţi în urma unei furtuni puternice în Halkidiki. Cel puţin şase persoane şi-au pierdut vieţile Galerie foto (3)

Doi cetăţeni români, o femeie şi un băiat de 8 ani, şi-au pierdut viaţa după ce acoperişul unui restaurant din Nea Plagia (regiunea Halkidiki ) s-a prăbuşit ca urmare a fenomenelor meteo extreme (vânt foarte puternic, ploaie şi grindină) care au afectat miercuri seara nordul Greciei, informează Reuters.

Un al treilea român a fost rănit în urma acestei puternice furtuni.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a luat legătura cu ambasada din Atena care urmează să obțină informații oficiale. 

Nord-estul Greciei, unde se află stațiuni populare printre turiștii români, se află și joi sub cod roșu și portocaliu de furtună.

Doi cetăţeni cehi în vârstă au fost ucişi după ce o rafală de vânt a măturat rulota în care se aflau, în peninsula Halkidiki din nordul Greciei, care se bucură de popularitate în rândul turiştilor, conform informaţiilor furnizate de poliţie.

Alte două persoane, de naţionalitate rusă, un bărbat şi un băiat, şi-au pierdut viaţa după ce un copac s-a prăbuşit lângă un hotel din oraşul Potidea, aflat pe litoralul grecesc, potrivit autorităţilor.

Conform estimărilor unui centru medical, între 60 şi 70 de persoane au primit îngrijiri pentru rănile suferite, majoritatea fracturi.

Au fost primite sute de apeluri la pompieri pentru inundații, copaci rupți sau drumuri blocate.

Aceasta este prima mare provocare pentru noul guvern de la Atena, care a activat deja o celulă de criză.

Protecția civilă a spus că fenomenele meteo din Halkidiki sunt fără precedent.

"Este pentru prima oară în cariera mea de 25 de ani când am trecut prin aşa ceva", a declarat directorul centrului medical din Nea Moudania, Athansios Kaltsas, pentru OPEN TV. La această unitate spitalicească au fost transportaţi mulţi dintre cei răniţi, pentru a primi îngrijiri medicale.

Acoperișul restaurantului din Nea Plagia în care se aflau și românii s-a prăbușit din cauza vântului puternic. Și a căzut peste turiștii care se aflau pe terasă. Jurnalistul TVR, Florin Mihoc aflat în Halkidiki vorbește despre momentele de panică pe care le-au trăit azi noapte.

“Nu a fost timp de reacție. Ăsta a fost și motivul pentru care au fost victime. A fost o ploaie și un vânt de o intensitate pe care eu nu le-am întâlnit. Am fost chiar în mijlocul evenimentului. Totul coroborat cu faptul că au căzut inclusiv rețelele de telefonie. Nu a mai fost lumină. Toate astea au creat o stare de panică. Am auzit oameni strigând, oameni fugind disperați cu copiii dintr-o parte în alta … Practic era imposibil să găsești un punct de reper” – Florin Mihoc, journalist TVR Timișoara.

Meteorologul Klearxos Marousakis a descris condiţiile meteo ca "extrem de neobişnuite" pentru această perioadă a anului.

Furtunile care au afectat nordul Greciei sunt fără precedent, scrie Greek Reporter.

În Halkidiki a fost instituită starea de urgenţă.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) îi avertizează pe românii care se află sau vor să meargă în Grecia că Serviciul de Meteorologie a emis cod roșu de vreme nefavorabilă pentru zona Salonic, până vineri, 12 iulie.

Conform MAE, Serviciul de Meteorologie a emis cod roșu de vreme nefavorabilă pentru zona Salonic, începând cu noaptea de 10 iulie și până în 12 iulie, interval în care sunt prognozate furtuni puternice și ploi torențiale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 și +302106744544, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Elenă +306978996222 și cel al Consulatului General al României la Salonic +306906479076.

 

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră