Republica Moldova, prinsă între Rusia şi UE, îşi alege deputaţii sub privirea atentă a Kremlinului

24 Feb 2019 | scris de M.C.
Republica Moldova, prinsă între Rusia şi UE, îşi alege deputaţii sub privirea atentă a Kremlinului

Moldovenii - prinşi între Rusia şi Uniunea Europeană (UE), împărţiţi cu privire la direcţia pe care să o ia ţara lor - îşi aleg duminică deputaţii, sub privirea atentă a Kremlinului, este sumarul unei analize realizate de jurnaliștii de la agenția de presă France Presse, care sintetizează, de fapt, situația din țara vecină.

Urnele s-au deschis duminică la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21.00, votarea putând fi prelungită cu două ore, în baza unei decizii a biroului electoral al secţiei de votare, în cazul în care alegătorii nu au putut vota până la ora 21.00.

Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală, pe listele electorale se regăsesc 2.810.303 alegători, care vor putea vota în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova sau în cele 125 de secţii deschise în străinătate.

Una dintre cele mai sărace ţări din Europa, alături de Ucraina, Republica Moldova este zguduită, de la independenţa sa faţă de URSS, în 991, de crize politice repetate şi are de gestionat, în acelaşi timp, un conflict îngheţat în Transnistria, un teritoriu separatist prorus care nu se află sub controlul Chişinăului, în estul ţării, scrie AFP, preluată de News.ro.

Moldovenii îşi aleg pentru un mandat de patru ani cei 101 deputaţi în Parlamentul lor monocameral. Pentru prima oară, scrutinul este mixt - proporţional şi scrutine locale.

Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon - care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică şi nu în Uniunea Europeană (UE) - se află pe primul loc în sondaje şi ar putea să obţină până la 50% din voturi.

Alianţa ACUM - din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE şi NATO - este creditată pe locul doi. Ea denunţă ”acapararea” posturilor de conducere în politică, justiţie şi forţele de ordine de către Partidul Democrat din Moldova (PDM), aflat la putere, condus de oligarhul Vlad Plahotniuc - considerat cel mai puternic om în ţară.

PDM, creditat al treilea în sondaje şi majoritar, în prezent, în Guvern şi în Parlament, promovează o restaurare a relaţiilor cu Bruxellesul, degradate din 2018, şi o evitare a unei răciri a relaţiilor cu Rusia.

În cazul în care niciuna dintre aceste formaţiuni nu obţine o majoritate pentru a forma singură un Guvern - cel mai probabil caz -, analiştii se tem de o nouă perioadă de instabilitate.

Un expert de la asociaţia Adept, Igor Botan, subliniază de asemnea ”riscul unei participări slabe, având în vedere apatia şi absenţa încrederii alegătorilor în politicieni”.

CREDIT FOTO: deschide.md

UPDATE

Mai puţin de jumătate din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova au participat, duminică, la alegerile parlamentare şi referendumul republican consultativ, potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%).

UPDATE

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

După numărarea voturilor din 20% din cele 2.141 secţii de votare, PSRM a obţinut 30,76% din voturile din circumscripţia naţională, urmat de Partidul Democrat, cu 29,13%, blocul electoral ACUM, cu 19,34%, Partidul Şor cu 11,39% şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova cu 4,33%.

UPDATE

Partidul Liberal (PL) din Republica Moldova consideră că alegerile parlamentare au fost fraudate de regimul Plahotniuc-Dodon-Şor, inclusiv înainte de scrutin, prin modificarea sistemului electoral, informează Radio Chişinău, citat de agerpres.ro.

Liderul liberalilor Dorin Chirtoacă a declarat, într-o conferinţă de presă, că 'în timpul campaniei electorale PL a cerut excluderea PSRM, PDM şi a Partidului Şor, însă Comisia Electorala Centrala (CEC) şi-a demonstrat complicitatea cu regimul'.

Dorin Chirtoacă a acuzat fraude şi în ziua scrutinului. El i-a acuzat inclusiv pe liderii Blocului electoral ACUM, care, potrivit liderului liberal, au încercat să-i influenţeze pe alegători, la fel cum au făcut PDM, PSRM şi Partidul Şor.

El a denunţat şi implicarea in alegeri a Rusiei prin intermediul preşedintelui Igor Dodon şi a spus ca acest plebiscit "s-a derulat sub semnul dezgustului".

UPDATE

Preşedintele Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, a admis că formaţiunea sa politică ar putea negocia cu orice alt partid reprezentat în Parlament, în vederea formării unei majorităţi, scrie agerpres.ro.

El a declarat, în cadrul unui briefing de presă susţinut duminică seara, după închiderea secţiilor de votare, că Partidul Democrat nu are politicieni cu care nu acceptă să discute şi nici subiecte pe care nu doreşte să le abordeze.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră