Ce a răspuns Mark Zuckerberg în Congresul SUA când a fost întrebat dacă vom plăti pentru Facebook

10 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Ce a răspuns Mark Zuckerberg în Congresul SUA când a fost întrebat dacă vom plăti pentru Facebook Galerie foto (2)

Şeful Facebook, Mark Zuckerberg, a ajuns să dea socoteală în faţa membrilor Congresului Statelor Unite. O imagine greu de uitat pentru milioanele de utilizatori ai reţelei de socializare pe care a creat-o şi care este acum în centrul unui scandal formidabil, din cauza furtului de date personale. El a fost convocat pentru a da explicaţii în scandalul în care datele a 87 de milioane de utilizatori au fost sustrase şi folosite ilegal de compania britanică de consultanţă Cambridge Analytica. 

Facebook este acuzată de legiuitorii americani că nu a luat suficiente măsuri pentru a-i proteja pe cei care au avut încredere să pună la dispoziţia reţelei datele lor personale.

"Eu am început Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se petrece aici"; a spus Zuckerberg. El şi-a cerut scuze personal şi oficial în faţa Senatului american pentru erorile comise în legătură cu protecţia datelor personale ale utilizatorilor reţelei şi cu manipularea politică.

"Este evident azi că nu am făcut destul pentru a împiedica aceste mijloace de a fi utilizate de manieră rău intenţionată. Nu am luat suficiente măsuri, şi a fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi sunt dezolat", a spus el, în contextul scandalului scurgerii de date personale către compania Cambridge Analytica.

"Va lua timp pentru a face toate schimbările necesare pentru limitarea acestor folosiri abuzive de date", a spus el.

Întrebat dacă Facebook va rămâne o reţea de socializare fără plată, Zuckerberg a spus că da, aşa intenţionează, ca întotdeauna să existe o versiune gratuită a Facebook.

"Pentru a fi clar, nu vom propune o opţiune care să permită oamenilor să plătească pentru a nu vedea publicitate. Vrem să oferim un serviciu gratuit pentru ca toată lumea să şi-l permită", a spus el.

Tânărul miliardar american este audiat de parlamentarii americani în cadrul unor audieri care au început marţi şi vor continua miercuri. Audierea intenţionează să stabilească modul în care datele personale a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook au ajuns în mâinile Cambridge Analytica.

Zuckerberg trebuie să explice şi cum are de gând să luşte contra manipulării politice pe reţeaua de socializare.

„Facebook este o companie idealistă şi optimistă. Mare parte din existenţa noastră ne-am concentrat pe latura benefică pe care conectarea oamenilor o poate avea.

Pe măsură ce Facebook s-a dezvoltat, oameni de pretutindeni au primit un instrument nou şi puternic cu ajutorul căruia pot ţine legătura cu cei dragi, îşi pot face vocea auzită şi pot construi comunităţi şi afaceri. Recent, am văzut mişcarea #metoo şi "Marşul pentru vieţile noastre" au prins viaţă, în mare parte, pe Facebook.

După uraganul Harvey, oamenii au strâns peste 20 de milioane de dolari pentru victime. Şi peste 70 de milioane de afaceri mici folosesc în acest moment Facebook pentru a se dezvolta şi pentru a crea noi locuri de muncă. Dar este clar acum că nu am făcut suficient pentru a preveni ca acest instrument să fie folosit, de asemena, pentru a face rău. Mă refer aici la răspândirea de ştiri false, implicarea forţelor străine în alegeri, discursuri bazate pe ură, precum şi în ce priveşte şi confidenţialitatea datelor.

Nu am conştientizat responsabilitatea enormă pe care o avem și aceasta a fost o mare greșeală. A fost greșeala mea și îmi pare rău. Am început Facebook, o conduc și sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă aici.

Aşa că acum trebuie să reevaluăm toate aspectele relaţiei noastre cu utilizatorii şi să ne asigurăm că ne ridicăm la nivelul responsabilităţii pe care o avem. Nu este suficient doar să ne asigurăm că punem oamenii în legătură, trebuie să ne asigurăm că aceste conexiuni sunt pozitive. Nu este suficient să oferim oamenilor o platformă pentru a-şi face vocea auzită, ci trebuie să ne asigurăm că oamenii nu se folosesc de această oportunitate pentru a face rău sau pentru a dezinforma.

Nu este suficient să le dai oamenilor control asupra datelor lor, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii care beneficiază de ele le protejează la rândul lor. Responsabilitatea noastră nu se opreşte la a dezvolta astfel de instrumente, ci trebuie să ne asigurăm că sunt folosite în slujba Binelui”, a spus Mark Zuckerberg.

Facebook, la fel ca Google sau Twitter, au servit, fără să vrea, drept o trambulină a unei vaste operaţiuni de destabilizare a alegerilor americane în 2016, atribuită de către justiţia americană Rusiei, cu scopul de a-l ajuta pe Trump să fie ales preşedinte.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră