Protest de amploare azi la Chişinău. Pentru a nu fi implicaţi, Loredana şi Ştefan Bănică jr. renunţă la concerte

06 Sep 2015
Protest de amploare azi la Chişinău. Pentru a nu fi implicaţi, Loredana şi Ştefan Bănică jr. renunţă la concerte
în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău sunt aşteptaţi duminică sute de mii de oameni care cred că Republica Moldova este un stat capturat şi adus pe muchie de prăpastie de o guvernare oligarhică, scrie jurnal.md.

Protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr” va începe la ora 12:00, în inima Chişinăului. Potrivit organizatorilor, numărul protestatarilor ar putea ajunge la 100.000. 

În cadrul mitingului vor fi reiterate şi înaintate o serie de revendicări, precum înlăturarea oligarhilor de la cârma statului, alegeri anticipate, demisia preşedintelui ţării şi a capilor din instituţiile care se fac responsabile de „jaful secolului” din sistemul bancar, alegerea preşedintelui prin vot direct etc.

Conform jurnal.md,  în ultima perioadă avut loc mai multe mişcări tactice pentru a fi diminuată amploarea protestului de astăzi. Presa afiliată controversatului oligarh din PD, Vladimir Plahotniuc, a trecut de la blocaj informaţional la atacuri îndreptate spre organizatorii mitingului. În ultimele două zile au existat şi tentative de blocare a Jurnal TV, postului de televiziune fiindu-i sistată energia electrică de câteva ori, inclusiv în timpul principalului buletin de ştiri de la ora 19:00.

Mai mult, cu doar două zile înainte de protest, la Chişinău şi la Orhei au fost anunţate concerte grandioase, cu intrare liberă şi cu participarea unui număr impunător de artişti celebri din ţară şi din afară. 

Artiştii români Ştefan Bănică jr şi Loredana Groza au anunţat că nu vor participa la concert pentru că înţeleg că situaţia în Republica Moldova este dificilă şi nu vor să fie implicaţi în controverse politice.

"Dragii mei moldoveni, şi eu sunt moldoveancă de-a voastră, vă iubesc şi vă respect. Din păcate, nu pot cânta pentru voi duminica aceasta la Orhei, unde fusesem invitată la un concert în aer liber. Ştiu că sunt momente dificile pentru voi, însă nu îmi doresc ca muzica şi spectacolul meu să devină un subiect de controversă politică. Vă promit însă că o să mă întorc la voi cu multă bucurie într-o zi mai liniştită şi sper să mă primiţi cu aceeaşi căldură şi dragoste cu care m-aţi întâmpinat de fiecare dată”, scrie Loredana Groza, pe pagina sa de Facebook.

Ştefan Bănică a anunţat la rândul său că nu doreşte să apară într-un context care poate fi considerat controversat. „Ne face mare plăcere, de fiecare dată, să cântăm la Chişinău pentru absolut toată lumea, dar pe data de 6 septembrie nu vom cânta la Moldexpo. Nu-mi doresc să apar într-un context care poate fi considerat controversat, ţinând cont de faptul că la Chişinău, pe data de 6 septembrie, vor avea loc două evenimente publice în acelaşi timp: un spectacol în aer liber şi o manifestaţie de protest. Nu-mi doresc, ca artist, să fiu pus în situaţia de a fi aplaudat de unii, şi huiduit de alţii, iar asta pe fondul unor divergenţe social-politice”, a declarat artistul român.


După Loredana şi Bănică jr., şi interpreţii de la Chişinău încep să refuze participarea. Primul care a declarat că nu va lua parte la concertul de la Moldexpo a fost interpretul moldovean Pasha Parfeni.  

„Ieri am luat decizia de a nu participa la concertul din 6 septembrie de la Moldexpo. Azi Ştefan Bănică Junior m-a făcut să fiu absolut sigur că am luat o decizie corectă. Îmi cer iertare dacă dezamăgesc pe cineva din potenţialul public al concertului, dar nu puteam proceda altfel. Şi dacă de obicei nimic nu poate fi mai important în viaţa mea decât muzica, atunci de data aceasta muzica îmi miroase a intrigi politice ieftine. Vă îndemn pe fiecare să renunţaţi la muzica „pe degeaba” de duminică. Pe 6 septembrie ea chiar nu va avea valoare. Nu vă lăsaţi ademeniţi, cu siguranţă vor mai fi posibilităţi să vă admiraţi artiştii preferaţi. Cred că duminică, 6 septembrie, e ziua când alte valori au prioritate. Şi vreau să cred că e ziua schimbărilor”, a scris Pasha Parfeni, pe pagina sa de Facebook.

Citiţi mai multe ştiri din Externe!

Alte stiri din Externe

Ultima oră