Primul pas spre federalizarea Ucrainei:autonomie pentru regiunile separatiste

24 Iun 2015
Primul pas spre federalizarea Ucrainei:autonomie pentru regiunile separatiste
Uniunea Europeana ii cere Ucrainei acordarea unui statut special regiunii Donbassului ca un prim pas al solutionarii crizei ucrainiene. Un statut special pentru regiunile separatiste stipuleaza si Acordul de la Minsk dar indeplinirea acestui punct revine, cronologic, ceva mai tarziu si era conditionat de alte cerinte de indeplinit de separatisti si Rusia.

 
Aceata precizare,extrem de importanta, apare intr-un comentariu trimis de reprezentanta UE din Ucraina la solicitarea unui ziar din Kiev. Aceasta modalitate neobisnuita de a transmite opiniei  ublice o noua reinterpretare a acordului de la Minsk, arata ca Bruxelles-ul doreste o reglementare mai rapida a crizei.

Mai mult, UE doreste ca acest statut sa fie acordat inainte ca separatistii sa-si indeplineasca obligatiile ce le revin din intelegerea de la Minsk. Aceasta noua abordare reprezinta o concesie majora facuta Rusiei iar” statutul special' inseamna o autonomie extinsa si un pas decisiv spre federalizarea tarii. Exact ce a cerut Rusia inca de la inceputul crizei.

De altfel , Johannes Hahn, comisar european, aflat intr-o vizita la Kiev i-a transmis presedintelui Porosenko acelasi punct de vedere dezvaluit de reprezentanta UE. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră