Presa germană: Prima interzicere în ultimii 25 de ani a unui partid de extremă-dreaptă în România

07 Mai 2015
Presa germană: Prima interzicere în ultimii 25 de ani a unui partid de extremă-dreaptă în România

Cotidianul german Tageszeitung a intrat în posesia unei informaţii care nu a atras prea multă atenţie în România. Partidul „Totul pentru Ţară” a fost scos în afara legii. „O instanţă judecătorească din Bucureşti a interzis partidul neofascist „Totul pentru Ţară”, fondat în 1993. Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, practic de la Revoluţie, un tribunal din România interzice activitatea unei formaţiuni de extremă-dreapta.  

În motivarea sentinţei se arată că ”partidul nu a reuşit la alegerile parlamentare din 2008, nici la cele din 2012, să adune 50.000 de voturi la nivel naţional. Mai mult, partidul a refuzat să participe la ultimele alegeri cu un candidat propriu, ceea ce contravine legii partidelor politice din România şi poate duce la dizolvarea formaţiunii”, notează jurnaliştii germani.

„Verdictul este o urmare a faptului că menţinerea în viaţă a unei asemenea organizaţii legionare este deosebit de periculoasă în secolul XXI”, consideră directorul Institului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România, Alexandru Florian, contactat de jurnaliștii germani.

Procuratura română a catalogat partidul ca fiind unul fascist, fiindcă se autointitulează urmaş al Legiunii Arhanghelului Mihail, o organizaţie antisemită şi de extremă-dreapta fondată în 1927.

Actualul partid a fost fondat în 1993 de foşti legionari şi anticomunişti sub titulatura de 'Partidul pentru Patrie', însă în 2012 au schimbat denumirea în 'Partidul pentru Ţară'. Activitatea lor s-a rezumat în ultimul timp la împărţirea de pliante cu mesajele formaţiunii. Membrii partidului s-au făcut remarcaţi prin mai multe cărţi publicate.

„O valoare propagandistă deosebită o are cartea 'Memoriile lui Ion Gavrilă Ogoranu (1923-2006)'. Acesta a aparţinut unei grupări armate şi anticomuniste a legionarilor. Ogoranu, recunoscut ca o figură emblematică a luptei împotriva comunismului, era folosit ca locomotivă a partidului”, mai scrie sursa citată.

În acelaşi registru se înscriu şi memoriile membrului fondator al partidului, Nistor Chioreanu. El susţine că în timpul Pogromului din 1941 nu erau evrei agăţaţi într-un abator din Bucureşti, ci membri ai Legiunii. Mai mult, el afirmă că doar doi evrei au murit în acea perioadă, deşi în realitate 120 de evrei au fost ucişi de legionarii de extremă dreapta, mai amintește sursa citată.

Într-un lung comunicat postat pe site-ul formațiunii politice, consiliul politic al acestuia anunță că ”a luat act de Hotarârea Curţii de Apel Bucureşti nr. 215/04.05.2015, de respingere a apelului formulat în Dosarul Civil nr. 15829/3/2013, împotriva Sentinţei Tribunalului Bucureşti nr. 13/21.05.2014, privind dizolvarea partidului în condiţiile stipulate de art. 46-48 din Legea partidelor politice nr. 14/2003, respectiv pentru nerealizarea a minimum 50.000 voturi într-unul din două tururi de scrutin consecutive”.

Partidul susține că ”la dizolvarea acestui partid istoric au muncit din greu anumite instituţii, timp de peste 8 ani. După o tentativă eşuată de dizolvare în anii 2007-2008, în anul 2012, Parchetul, la sesizarea Institutului 'Elie Wiesel', a cerut dizolvarea partidului, sub acuzaţia de fascism. Concomitent, a fost deschis un dosar penal împotriva conducerii partidului, sub aceleaşi acuzaţii”.

”Deoarece ne menţinem poziţia că încadrările juridice ale instanţelor au la bază o serie de prevederi neconstituţionale ale Legii partidelor politice, care contravin în egală măsură atât Declaraţiei Europene a Drepturilor Omului, cât si jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, suntem nevoiţi să ne continuăm acţiunile de contestare a soluţiei Tribunalului Bucureşti prin depunerea unui recurs care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se mai arată în comunicat.

”Declarăm că nu vom abandona lupta pentru valorile și principiile întemeietorilor Partidului 'Totul pentru Ţară', care ne-au călăuzit în acțiunile și inițiativele acestei organizaţii în cei peste 22 de ani de activitate politică”, se mai arată în comunicatul formațiunii.(I.D)



 

Alte stiri din Externe

Ultima oră