Premierul grec a mers in Rusia dupa bani.Grecia nu poate plati transa FMI

19 Iun 2015
Premierul grec a mers in Rusia dupa bani.Grecia nu poate plati transa FMI
Premierul grec a mers in Rusia dupa bani.Grecia nu poate plati transa FMI


Invitat de onoare la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a criticat Uniunea Europeana declarand ca aceasta trebuie sa se reintoarca la “democratie,solidaritate si justitie sociala ”si precizand ca Grecia este “un prieten istoric al Rusiei.”

El a tinut sa ironizeze UE care, spune premierul grec,a trait cu iluzia ”ca suntem buricul pamantului.” Dar, mai spune Tsipras”centrul lumii s-a schimbat,exista noi forte la nivel politic si economic”.

Afirmatiile lui Tsipras vin in contextul in care negocierile Greciei cu creditorii internationali, UE si FMI au esuat. Situatia e dificila , Grecia se afla aproape de intrarea in incapacitate de plata si de iesire din zona euro. Guvernul de la Atena a respins cererea creditorilor de a reduce cu 1,8 miliarde de euro fondul de pensii si de creste TVA la electricitate si medicamente.

Vizita lui in Rusia este privita ca o incercare de apropiere de Moscova si de a primi ajutor de aici. De altfel,guvernul rus a acceptat ca gazoductul Turkish Stream sa se extinda si pe teritoriul Greciei, cu finantare asigurata de Rusia.

Pana la sfarsitul lunii , Grecia trebuie sa achite transa FMI de 1,6 miliarde euro, lucru imposibil fara accesul la cei 7,2 miliarde de euro blocati,anul trecut, de creditorii internationali. Din acest motiv, Donald Tusk, presedintele CE a convocat,pentru luni, o reuniune de urgenta a Consiliului.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră